Křivoklát

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Křivoklát
Gemeente in Tsjechië Vlag van Tsjechië
Vlag
Wapen
Křivoklát (Tsjechië)
Křivoklát
Situering
Regio (kraj) Midden-Bohemen Regiovlag
District (okres) Rakovník
Coördinaten 50° 2′ NB, 13° 53′ OL
Algemeen
Oppervlakte 6,42 km²
Inwoners
(2021)
684[1]
Hoogte 250 m
Overig
Postcode(s) 270 23
Gemeentenummer 541982
Website [Officiële website Officiële website]
Foto's
Luchtfoto van Křivoklát
Luchtfoto van Křivoklát
Portaal  Portaalicoon   Tsjechië

Křivoklát (Duits: Pürglitz of Bürglitz) is een Tsjechische gemeente en marktstad in de regio Midden-Bohemen en maakt deel uit van het district Rakovník. Křivoklát telt 684 inwoners.

Častonice en Písky behoren eveneens tot de gemeente.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De oorsprong van het dorp ligt bij het kasteel, wat aan het begin van de 11e eeuw gebouwd werd als vesting van de Přemysliden, die werd versterkt aan het begin van de 12e eeuw. Křivoklát werd voor het eerst vermeld in 1110. Tussen de 14e en 15e eeuw werden de eerste huizen gebouwd, onderaan de kasteelheuvel. Het dorp heette toen nog Budy.

Boven het kasteel werden in de 16e eeuw de hoeve, en vervolgens het dorp, Čamrdoves gebouwd, dat in 1818 Amalín (Duits: Amalienberg) werd genoemd ter ere van Anna Amalia van Baden-Durlach. Het dorp Čamrdoves bleef in de loop van de tijd groeien en tussen de 17e en 18e eeuw besloten de dorpen om samen bestuurlijk verder te gaan. In 1896 werden de dorpen Budy, Amalín, Čamrdoves en Častonice administratief samengevoegd en gingen verder als de gemeente Křivoklát. In 1896 werd Křivoklát een marktstad (Tsjechisch: Městys).[2]

In 1851 werd een postkantoor geopend onder de Duitse naam Pürglitz.[3]

Tot 1918 behoorde de stad tot de Habsburgse monarchie en lag, na het compromis van 1867, op Oostenrijkse grondgebied in het district Rakonitz – Rakovnik, een van de 94 Bezirkshauptmannschaften van Bohemen.[4]

Bezienswaardigheden[bewerken | brontekst bewerken]

Kasteel Křivoklát

In Křivoklát ligt kasteel Křivoklát. Voorheen was het een koninklijk kasteel, maar sinds 1929 is het eigendom van de staat. In 1989 werd het uitgeroepen tot nationaal monument.

Nabij Křivoklát ligt het door UNESCO beschermde natuurpark Křivoklátsko. Beide zijn populaire toeristische bestemmingen binnen de regio.

Andere bezienswaardigheden in Křivoklát zijn:

Vekeer en vervoer[bewerken | brontekst bewerken]

Wegen[bewerken | brontekst bewerken]

De gemeente wordt doorsneden door de weg II/201 Kralovice - Slabce - Křivoklát - Zbečno - Unhošt. De weg II/227 Žatec - Rakovník - Křivoklát eindigt in de stad. De weg II/236 Slaný - Lány - Křivoklát - Zdice loopt door de gemeente.

Station Křivoklát
Bus nabij het kasteel

Spoorlijnen[bewerken | brontekst bewerken]

Station Křivoklát ligt aan spoorlijn 174 Beroun - Rakovník. De lijn is geopend in 1878 en is enkelsporig en onderdeel van het hoofdnetwerk.

Op werkdagen stoppen er 12 treinen per dag in Křivoklát; in het weekend 10.

Sinds 2003 rijdt meerdere malen per jaar een speciale historische sneltrein genaamd de Křivoklát Express van Praag Křivoklát ter gelegenheid van evenementen die op het kasteel worden gehouden (Paasviering, een evenement in augustus, een herfstevenement en in december een adventsevenement).

Buslijnen[bewerken | brontekst bewerken]

Vanuit Křivoklát rijden bussen naar Branov, Rakovník en Praag.

Geboren in Křivoklát[bewerken | brontekst bewerken]

Irma Reichová (1859–1930), operasoprano

Galerij[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Křivoklát van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.