KIX-code

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Alle KIX-tekens
Voorbeeld van de KIX-code voor postcode 1234AB, huisnummer 56C.
rood en groen: postcode
blauw: huisnummer, delen gescheiden door een X

De KIX-code is een streepjescode die PostNL gebruikt voor het machinaal lezen van adressen. KIX staat voor Klant IndeXcode.

Code[bewerken]

De code is opgebouwd uit series van vier verticale streepjes. Elke streep heeft een middenstuk voor synchronisatie en kan een poot omhoog en een poot omlaag hebben. Elke serie van vier heeft precies twee streepjes omhoog en twee omlaag. Op deze manier kan een alfabet van {4 \choose 2} \times {4 \choose 2} = \frac{4!}{2!2!} \times \frac{4!}{2!2!} = 36 karakters gevormd worden. Dat is precies genoeg om de 26 letters van het alfabet A tot en met Z en de cijfers 0 tot en met 9 te coderen. Het is zelfs meer dan voldoende, doordat niet alle letters in een postcode voorkomen (al zouden ze kunnen voorkomen in de toevoeging na het huisnummer).

De code beschrijft een Nederlands adres. De eerste zes series staan voor de postcode, daarna volgt het huis- of postbusnummer. Bestaat het huisnummer uit meerdere cijfergroepen, dan wordt tussen de twee delen een X ingevoegd. Het huisnummer 56-28 wordt in de KIX-code dus gerepresenteerd als 56X28. Is de toevoeging een letter, dan is de X optioneel, dus 56C kan worden voorgesteld als 56C of 56XC.

De basis voor de code wordt gevormd door de door de Royal Mail ontwikkelde Royal Mail 4 State Code (RM4SC). Doordat elke letter uit een vaste code van 4 streepjes bestaat, kan deze in een lettertype gerepresenteerd worden en kan de gebruiker de postcode leesbaar uittypen, en later in het KIX-lettertype omzetten. Normaliter wordt dit echter door een computerprogramma gedaan.

Gebruik[bewerken]

De code kan door de afzender onder het adres op de envelop worden gedrukt, zodat het voor PostNL makkelijker is om de adressen te lezen. In de sorteercentra van PostNL worden deze codes gelezen door de sorteermachines waarna de postzending automatisch op de juiste bestemming worden gesorteerd. Is de afzender klant bij PostNL Zakelijk, dan krijgt hij korting op het frankeertarief.

Externe links[bewerken]