Zeelands Luister (schip, 1911)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Kaapschip (schip, 1911))
Zeelands Luister
Zeelands Luister als Kaapschip op de wal
Algemene kenmerken
Lengte 39,27 m
Breedte 6,62 m
Diepgang 2,28 m
Tonnenmaat 367,3 ton
ENI-nummer 02302855
Portaal  Portaalicoon   Maritiem

Zeelands Luister is een binnenschip dat in 1911 als tweemast zeilklipper is gebouwd bij de werf van H. Boot en Zonen in Vrijenban.[1]

Het schip heeft jarenlang zwaar verwaarloosd in Schellingwoude gelegen. Veel mensen hebben de eigenaar gevraagd het te mogen kopen om het weer terug te bouwen tot zeilklipper. De eigenaar wilde het schip echter niet kwijt.

Het schip is tegenwoordig bekend als het Kaapschip, als speelschip op de wal voor de jeugd aan de Maashaven N.z.in de wijk Katendrecht te Rotterdam. Daarnaast kan het ook als podium in een amphitheater voor allerlei optredens worden gebruikt.

Om het voor gebruik als speeltoestel geschikt te maken zijn een groot aantal aanpassingen aan het schip gedaan, waaronder:

  • het verwijderen van de luikenkap
  • het plaatsen van een hek op de kop van het schip, om te voorkomen dat er iemand van te grote hoogte naar beneden valt
  • het leggen van een verhoogde houten speelvloer in het laadruim
  • het verwijderen van de lieren van het voordek, de pennen van de bolders en het dichtmaken van de bolderkasten
  • het herplaatsen van een mast
  • de den is van voor tot achter van een rondstaal voorzien, er op gelast door leerlingen van de sector Scheeps- en Jachtbouw van het Scheepvaart en Transport College tijdens de wekelijkse praktijklessen
  • alle ruiten van de stuurhut en woning werden vervangen door exemplaren van lexan, een slagvast en vrijwel onbreekbare kunststof, waardoor een kijkje in het originele interieur mogelijk blijft.

Het Kaapschip ligt met haar kont diep in het zand, het voorschip vrij in de lucht. Het roefdek achter de stuurhut kan worden gebruikt als podium. Het publiek kan plaatsnemen op de verhogingen rondom.

Het schip mocht vijf jaar aan de Maashaven blijven staan. Daarna moest het plaats maken voor woningbouw.

Het schip ligt sinds 6 juni 2018 op Goeree-Overflakkee. In de Galathese Haven bij Ooltgensplaat als onderdeel van de natuurspeelplaats Buutenplaets. En draagt nu de naam Buutenboot.[2]

Historie[bewerken | brontekst bewerken]