Gouda bij Kaarslicht

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Kaarsjesavond)
Ga naar: navigatie, zoeken
Het bekende kerstevenement met muziek, samenzang en een sfeerrijk met kaarslicht versierde Markt te Gouda.
Gouda bij Kaarslicht

Gouda bij Kaarslicht (voorheen Kaarsjesavond) is een sinds 1956 bestaande traditie waarin de markt van Gouda en de directe omgeving met kaarsen en een grote kerstboom worden verlicht.

Beschrijving[bewerken]

Gouda bij Kaarslicht is de oudste en grootste 'lichtjesavond van Nederland en begon in 1956 met het ontsteken van de lichtjes in de eerste kerstboom voor het stadhuis. De boom wordt nu ieder jaar geschonken door de Noorse zusterstad Kongsberg. Deze gift was het directe gevolg van een persoonlijk initiatief van de toenmalig Goudse Wethouder Hagedorn. Hij had een paar jaar eerder bij een muziekfestival in Gouda het muziekgezelschap 'Kongsberg byorkester' ontmoet en vroeg hen of zij het centrum van Gouda in de kersttijd op zouden willen sieren met een kerstboom uit hun mooie bossen. Een nieuwe traditie was geboren.

De kerstboom uit Noorwegen is tussen de 20 en 30 meter lang en heeft na aankomst al een lange reis achter de rug. Hij is verscheept van Noorwegen via Engeland naar Rotterdam waar hij op een vrachtauto gaat die hem uiteindelijk naar Gouda brengt. De gemeente is een week bezig om de boom te versieren.

Twee jaar na het begin vierde de Kaarsenfabriek haar 100-jarig bestaan. Dit was de aanleiding om de ramen van het middeleeuwse stadhuis en alle huizen rondom de markt met kaarsen te verlichten. De vroegere kaarsenfabriek is nu een chemische bedrijf en heet nu Croda. De Gouda Kaarsendivisie is voortgezet door Bolsius uit Schijndel en zij maken nog steeds de wereldberoemde Gouda Kaarsen.

Voorheen, op de tweede of derde dinsdag in december, 's avonds omstreeks 19:30 uur, wordt op de Markt de kerstboom ontstoken door de burgemeester, in aanwezigheid van belangrijke nationale en internationale gasten. Alle vensters van het gotische stadhuis en van de bovenverdiepingen van de winkels rondom de Markt en aangrenzende straten worden dan verlicht door duizenden brandende kaarsen achter de ramen. Die kaarsen, alleen in het stadhuis al zo'n 1500, worden gratis ter beschikking gesteld door hoofdsponsor Gouda Kaarsen. De straat- en winkelverlichting is daarbij gedoofd en dat spektakel levert een feeëriek schouwspel op. Tijdens de ceremonie bij de boom worden door verschillende muziekgezelschappen, meestal uit Gouda of de regio, kerstgezangen en muziek ten gehore gebracht, waarbij het publiek voluit meezingt. Ieder jaar worden er nieuwe vormen gezocht en muziekgezelschappen uitgenodigd door de Stichting Gouda Bij Kaarslicht, de stichting van vrijwilligers die het evenement organiseert. Sinds 2013 vindt Gouda bij Kaarslicht plaats op de vrijdag (2013: 13 december).

Het evenement wordt ieder jaar door zo'n 20.000 mensen bezocht. Behalve de 50e editie toen ruim dertigduizend bezoekers uit binnen- en buitenland in 2005 Gouda bij Kaarslicht in Gouda vierden in het bijzijn van H.M. koningin Beatrix. Sinds 2008 is de kerstboom versierd met 10 000 leds in plaats van de 200 standaard gloeilampen. Deze led-verlichting verbruikt veel minder energie (800 watt) dan de gloeilampen (5300 watt).

Was de oorsprong het ontsteken van de boom, sinds een aantal jaren staat de stad bol van activiteiten die al vroeg in de middag beginnen, in 2012 zo'n 80 verschillende programmaonderdelen binnen in allerlei gebouwen en kerken en buiten op straat. Zo zijn er een levende kerststal, theatergroepen, muziek, stadswandelingen, koren, workshops, clowns noem maar op. De kerken, musea, galleries en veel monumenten zoals de Kaaswaag zijn open waar ook allerlei activiteiten plaatsvinden en alles is gratis toegankelijk.

Het evenement is ook te volgen op facebook en twitter en op de eigen website goudabijkaarslicht.nl waar het programma sinds 2012 ook geheel in het Engels beschikbaar is.

Voorbeelden van andere lichtjesavonden[bewerken]

In Nederland[bewerken]

  • In Bergen (NH) wordt sinds 1926 op de eerste woensdagavond van augustus lichtjesavond gehouden waarbij de bewoners hun tuinen versieren met lampjes.
Lichtjesavond 2009 in Delft.
  • In Delft wordt een soortgelijk evenement gehouden dat lichtjesavond wordt genoemd.
  • In Ravenstein (stad) wordt Ravenstein bij Kaarslicht op de tweede of derde zaterdag in december gehouden met concerten in en buiten beide kerken, tentoonstellingen, verlichte pastorietuin, mozaïek op stadsgracht enz.
  • In Huissen wordt ook Huissen bij Kaarslicht georganiseerd op de 2e zaterdag in december met een grote markt en gezellige concerten.

In buitenland[bewerken]

Externe links[bewerken]