Kaat Tilley

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Kaat Tilley
Afbeelding gewenst
Geboren 20 september 1959, Mechelen
Overleden 22 juni 2012, Asbeek
Nationaliteit Vlag van België België
Opleiding Antwerpse Modeacademie
Beroep Modeontwerpster
Kunstschilderes
Bekend van romantische en sprookjesachtige ontwerpen
Website
Portaal  Portaalicoon   Mode

Kaat Tilley (Mechelen, 20 september 1959Asbeek, 22 juni 2012) was een Vlaamse modeontwerpster bekend van haar fantasievolle, versluierend ogende creaties.

Levensloop[bewerken]

Kaat Tilley groeide op in een warme familiale sfeer in Kapelle-op-den-Bos en was als kind verzot op sprookjes. De ongenaakbaarheid, de kracht, de schoonheid en de breekbaarheid van de sprookjesfiguur Sneeuwwitje werden haar adagium en werkten door in haar latere beeldend werk. Tijdens haar middelbare schooltijd studeerde ze aan Sint Lucas in Brussel en leerde daar de techniek van het schilderen. Tilley was oud-studente van de Antwerpse mode-academie. Ze studeerde daar cum laude af met als thema voor haar eindcollectie Mahler and Venice. Ze creëerde vooral romantische tot sprookjesachtige kleding. In 1990 ontwierp zij een juwelencollectie. In 1993 tekende zij de kostuums voor de film Antoine. Haar creaties houden het midden tussen mode en kunst. Ze kleedde onder anderen Diana Ross, Barbra Streisand, Naomi Campbell, Melanie Griffith en Halle Berry.

Intussen werd ze een gevestigde waarde, getuige haar retrospectieve tentoonstelling in het kasteel van Gaasbeek in de herfst van 2005.

In 2007 hield Tilley op haar woon- en werkterrein in Asbeek (Asse) een tentoonstelling annex verkoop van een groot deel van haar prototypes en schilderijen. Ze beweerde immers dat ze eerst een schilderes was en op de tweede plaats een modeontwerpster. Kunst en schoonheid waren onlosmakelijk verbonden gedurende haar gehele carrière. In dit verband zei ze: Schoonheid is voor mij een uiting van onze poging lelijkheid en tristesse te overwinnen en een glimlach te creëren. We worden elke dag geconfronteerd met oorlog. Ik vind het belangrijk een verhaal te brengen dat daar een tegenovergesteld gevoel aan geeft en erop te wijzen dat schoonheid bestaat.
Uiteindelijk koos ze voor de richting modeontwerpen omdat daar naar eigen zeggen meer nood is aan communicatie. Kunstenaars als Alberto Giacometti, Hundertwasser en het impressionisme inspireerden haar daarbij. Bewonderaars van haar werk omschrijven Tilleys stijl als dromerig en haar creaties ogen romantisch, fantasievol en versluierend. De naam Escape van haar bvba was in dit verband veelzeggend.

Over de dualiteit tussen beeldende en toegepaste kunst stelde zij: Schilderen doet je naar binnen keren. Een beroep in mode zoals modeontwerpster maakt je extraverter. In de Koningsgalerij van de Brusselse Koninklijke Sint-Hubertusgalerijen had ze een winkel en zij ontwierp kostuums voor Zap Mama en Madredeus. Op commercieel vlak kampte zij met enkele tegenslagen. Na een faillissement in 2009 stond ze er twee jaar later terug met een collectie meubels, stoffen, verlichting, sieraden en picturaal werk. Ze ontwierp de kleding voor de opera La Traviata. De laatste tien jaar van haar leven woonde en werkte ze in een verbouwde watermolen in Asbeek.

De ontwerpster overwon in 1989 een vorm van kanker. Haar collectie Littekens werkte louterend. Ze overleed onverwachts op 22 juni 2012 aan een longontsteking door pneumokokken.[1] Ze laat twee dochters achter.[2] De maanden voor haar dood had ze tal van projecten op stapel. Zo ontwierp ze nog de uniformen voor het cabinepersoneel van Thomas Cook Airlines Belgium en was er de collectie voor de kledingketen JBC. Voor het najaar 2012 was ze bezig met het kostuumontwerp van de musical Peter Pan. De voorbereidingen voor de verkoop van haar archief eind juni 2012 waren volop bezig.

De uitvaartplechtigheid van de ontwerpster vond plaats op 28 juni in intieme kring op haar domein in Asbeek.

Trivia[bewerken]

  • Kaat Tilley was moeder van twee dochters.

Externe links[bewerken]

Voetnoten