Kabelinternet (Nederland)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Kabelinternet is het aanbieden van internettoegang via kabeltelevisienetwerken.

Geschiedenis[bewerken]

CAIW was de eerste aanbieder van kabelinternet in Nederland. Sinds 1995 is hun kabeltelevisienetwerk niet alleen in gebruik voor radio en televisie, maar wordt het ook gebruikt voor internet via de kabel. Dat was overigens geen "breedband" maar maximaal 64kbps. In 1997 volgden A2000 (Amsterdam) en Telekabel (Leeuwarden) met breedband internet via de kabel (10Mbps). Beiden zijn inmiddels opgegaan in UPC. Door middel van een kabelmodem bij de gebruiker thuis wordt een dataverbinding opgezet naar het wijkcentrum of naar het head end. Hier wordt het verkeer verder getransporteerd over het datanetwerk van de kabelexploitanten en gekoppeld aan de rest van het internet. De kabelexploitant treedt hierbij dus op als ISP. Kabelinternet is een vorm van breedbandinternet.

In eerste jaren had kabelinternet een slecht imago wegens technische problemen en ondercapaciteit. De oorzaak van de technische problemen had te maken met het feit dat voor het eerst retourverkeer op het kabelnet plaatsvond en kabelmodemsystemen gevoelig zijn voor signaalverstoringen. Deze problemen zijn in de loop der tijd vrijwel opgelost onder meer door de verglazing van het netwerk tussen het wijkcentrum en het kopstation (head end). Snelheidsproblemen kwamen voort uit ondercapaciteit: een aantal gebruikers deelt de capaciteit van en naar het kopstation of het wijkcentrum. Als de totale capaciteit niet goed afgestemd is op het aantal gebruikers en de overboeking daardoor veel te hoog is, dan merken de gebruikers dit door een lagere snelheid. Zie ook capaciteit van de kabel.

Een andere reden dat kabelinternet vooral in het begin problemen had was dat, anders dan bij een inbelverbinding, gebruikers niet per minuut hoefden te betalen, vaak geen datalimiet hadden en daardoor veel meer verkeer genereerden dan aanvankelijk gedacht. De operators hadden de capaciteit daar niet goed op afgestemd en bovendien konden enkele gebruikers alle bandbreedte "opsnoepen". De huidige kabeloperators die de EuroDOCSIS-standaard hanteren, hebben, wanneer goed gedimensioneerd, dit probleem niet meer.

Snelheid[bewerken]

Inmiddels is kabel internet qua snelheid superieur aan ADSL. Kabel internet providers maken gebruik van technieken waardoor zelfs heel hoge downloadsnelheden gerealiseerd kunnen worden; de EuroDOCSIS-standaard (3.0). Snelheden tot 400 Mbps zijn mogelijk[1]. In de Amsterdamse nieuwbouwwijk IJburg, waar UPC het kabelnetwerk beheert, blijkt de grens rond 120 Mbps te liggen. Het snelste commercieel beschikbare abonnement van UPC in Nederland is 200 Mbps. Ook Ziggo biedt (sinds 2015) 200Mbps abonnementen aan. Dit abonnement is verkrijgbaar voor alle 3,5 mln klanten binnen haar hele verzorgingsgebied.

Aanbieders[bewerken]

Nederland[bewerken]

Het signaal van de coaxkabel wordt na binnenkomst in een aansluitdoos gesplitst in een deel voor radio en televisie enerzijds en internet en telefoon anderzijds.
Radio en televisie kunnen direct of met een digitale settopbox op de kabel worden aangesloten.
De modem heeft aansluitingen voor een of twee analoge telefoons en één Ethernetkabel.

Aanbieders van kabelinternet en VoIP via de kabel zijn:

Providernaam Kabelnetwerken waarop geleverd wordt
Caiway CAIWAY, Rekam, CAI Harderwijk, CAI Pijnacker, e.a.
Kabel Noord Kabel Noord
Kabeltex Kabeltex op Texel
Regiokabel Regiokabel (Huissen)
SallandXS CAI assendorp
Solcon CAI Harderwijk
Stichting Kabelnet Veendam Stichting Kabelnet Veendam
UPC UPC Nederland B.V., KTV Waalre, e.a.
XSyou CAI Harderwijk
Zeelandnet DELTA
Ziggo Ziggo, Cogas e.a.

Vlaanderen[bewerken]

In het grootste gedeelte van Vlaanderen biedt Telenet internet aan via zijn eigen netwerk, of via het netwerk van Interkabel Vlaanderen.

Op 2 januari 2007 heeft Telenet de overname van UPC Belgium afgerond. UPC is actief in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest: Etterbeek, Ganshoren, Koekelberg, Jette, Schaarbeek, Sint-Agatha-Berchem en Vorst. Verder in Vlaams-Brabant in Leuven, Heverlee en Kessel-Lo.

Externe link[bewerken]

Referenties[bewerken]

  1. http://www.hardware.info/nl-NL/articles/amdnZ2pxZGKa/DOCSIS3_Internetten_via_de_kabel_met_meer_dan_100_Mbits/2