Kameelgras

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Kameelgras
Taxonomische indeling
Rijk: Plantae (Planten)
Stam: Embryophyta (Landplanten)
Klasse: Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade: Bedektzadigen
Clade: Eenzaadlobbigen
Clade: Commeliniden
Orde: Poales
Familie: Poaceae (Grassenfamilie)
Onderfamilie: Panicoideae
Geslachtengroep: Andropogoneae
Geslacht: Cymbopogon
Soort
Cymbopogon schoenanthus
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Kameelgras (Cymbopogon schoenanthus) is, zoals de naam al doet vermoeden, een grassoort waarmee vooral kamelen zich voeden.

Beschrijving en voorkomen[bewerken]

Het is een doorlevend gras, waarvan de wortels diep in de zanderige ondergrond liggen. De plant vormt grote pollen met 30-120 cm lange stengels. De pluimvormige bloeiwijze bestaat uit talrijke zijassen met bloemen van dezelfde orde (racemeuze bloeiwijze).

Kameelgras komt voor op iets vochtiger plekken tussen de zandduinen in de Sahara en op het Arabisch schiereiland. Het is verwant aan het citroengras en bevat ook aromatische olie.

Trivia[bewerken]

Tijdens de jaarlijkse rally Parijs-Dakar die altijd door dit gebied trekt vormt kameelgras een groot obstakel en kan het een resultaat van een wedstrijd geheel doen keren. Deelnemers aan de rally zijn doorgaans niet te spreken over kameelgras. Wanneer banden van auto's, trucks of motoren in contact komen met kameelgras rijdt het voertuig niet vloeiend door over het zand, maar vangt het voertuig een enorme klap op, waarmee de controle over het voertuig verloren kan gaan. Daar waar kameelgras ligt wordt de route hobbelig. De rallyrijders dienen hun snelheid drastisch te verminderen om heelhuids voorbij het gras te geraken. Etappes met kameelgras zijn dan ook erg oncomfortabel en erg lastig en worden over het algemeen gerekend tot de moeilijkste etappes die de rally te bieden heeft.