Kanton Aalst

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Kanton Aalst is een kanton in de Belgische provincie Oost-Vlaanderen en het gelijknamige Arrondissement Aalst. Het is de bestuurslaag boven die van de desbetreffende gemeenten, tevens is het een gerechtelijk niveau waarbinnen één vredegerecht georganiseerd wordt dat bevoegd is voor de deelnemende gemeenten. Beide types kanton beslaan niet noodzakelijk hetzelfde territorium.

Gerechtelijke kantons Aalst[bewerken | brontekst bewerken]

Aalst bestaat uit 2 gerechtelijke kantons die elk een vredegerecht inrichten en gelegen zijn in het gerechtelijk arrondissement Oost-Vlaanderen.

De vrederechter is bevoegd bij gezinsconflicten, onderhoudsgeschillen, voogdij, voorlopige bewindvoering, mede-eigendommen, appartementseigendom, burenhinder ...

Aalst 1-2 Supranationaal Nationaal Gerechtelijk gebied Provincies Arrondissementen Kantons
Gebied Vlag van Europa Europese Unie Vlag van België België Gent Vlag Oost-Vlaanderen Oost-Vlaanderen Oost-Vlaanderen Aalst 1-2
Sociaal recht Hof van Justitie Hof van Cassatie Arbeidshof Arbeidsrechtbank
Handelsrecht Hof van Beroep Rechtbank van Koophandel Vredegerecht
Burgerlijk recht Rechtbank van eerste aanleg Vredegerecht / Politierechtbank
Strafrecht Hof van Beroep Assisenhof

Kieskanton Aalst[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Provinciedistrict Aalst voor verkiezingsuitslagen provincieraad

Het kieskanton Aalst is identiek aan het provinciedistrict Aalst en ligt in het kiesarrondissement Gent en ten slotte in de kieskring Oost-Vlaanderen. Het beslaat de stad Aalst en de gemeenten Erpe-Mere en Lede.