Kapitein Haak

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Kapitein Haak in gevecht met Peter Pan, afgebeeld door F.D. Bedford in Peter and Wendy van James Barrie uit 1912

Kapitein Haak is de gezworen vijand van Peter Pan in het gelijknamige verhaal van J.M. Barrie. Hij is de aanvoerder van een groep niet al te snuggere piraten, waarvan zijn persoonlijke assistent Vetje (Engels: Smee) de meest in het oog springende is.

Kapitein Haak heet zo omdat zijn rechterhand - zoals het een stereotiepe piraat betaamt - is vervangen door een haak. Dit omdat die hand in een gevecht door Peter Pan is afgehakt, en vervolgens door een krokodil is opgegeten. De krokodil heeft na dit incident de smaak van Kapitein Haak kennelijk goed te pakken, want hij blijft hem tot in lengte van dagen achtervolgen. Kapitein Haak raakt in paniek als hij een tikkende wekker hoort, deze is ingeslikt door de krokodil.

Ook in de Disneyfilm Peter Pan speelt Kapitein Haak een prominente rol. Hierin is Haak niet zijn rechter- maar zijn linkerhand kwijt. Ook in Disneyland Parijs is hij een bekende figuur, vooral te zien bij de Piratenboot in Adventureland.

De speelfilm Hook van Steven Spielberg uit 1991 (met in de hoofdrollen Robin Williams als Peter Pan en Dustin Hoffman als Kapitein Haak) is genoemd naar de Engelse naam van Kapitein Haak, maar vertelt in feite het verhaal van Peter Pan die ver verwijderd is van Nooitgedachtland en inmiddels volwassen is geworden, totdat Haak zijn kinderen ontvoert en hem dwingt terug te keren naar Nooitgedachtland.

Trivia[bewerken]

  • Kapitein Haak is ook even te zien in de animatiefilm Shrek 2, als pianospeler in een herberg. En aan het eind van de film in de karaoke-scene, als hij Hooked in a Feeling zingt.
  • In Shrek the Third verschijnt hij opnieuw. Ditmaal is hij niet alleen achtergrondfiguur maar heeft hij ook tekst.
  • In het computerspel Kingdom Hearts is hij één van de eindbazen.