Karagöz

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Allah1.png

Islam

Geloof
Eenheid van God - Profeten
Gezonden geschriften
Engelen - Dag des Oordeels
Praktiseren
Getuigenis - Gebed - Vasten
Liefdadigheid - Pelgrimstocht
Stromingen
Soennisme - Sjiisme - Alevitisme
Alawietisme - Druzisme - Ibadisme
Soefisme - Koranisme
Teksten en Wetten

Koran - Soenna - Hadith
Fiqh - Sharia - Kalam

Feestdagen

Asjoera - Suikerfeest
Offerfeest - Ramadan
Laylat Al-Qadr - Laylat al-Miraadj
Nieuwjaar - Mawlid an-Nabi

Cultuur en Samenleving
Architectuur - Kunst - Moskeeën
Demografie - Studies
Portaal  Portaalicoon  Islam
Hacivat en Karagöz
Karagöz en Hacivat schimmenspel
Karagöz en Hacivat en andere personages
Karagöz en Hacivat schimmenspel

Karagöz (betekenis Donker oog) en Hacivat (ook geschreven Hacivad) zijn de hoofdpersonages van het traditionele Turkse schimmenspel, populair tijdens de Ottomaanse periode.

Het centrale thema van de voorstellingen is de contrasterende interactie tussen de twee hoofdpersonen. Karagöz vertegenwoordigt de analfabeet, zoals het eenvoudige publiek, terwijl Hacivat tot de opgeleide klasse behoort, hij spreekt Ottomaans Turks en gebruikt een poëtische en literaire taal.

Geschiedenis[bewerken]

Tot de opkomst van radio en film, was het een van de meest populaire vormen van vermaak in Turkije. Karagöz-Hacivat voorstellingen worden vooral geassocieerd met de Ramadan. Het was een vast onderdeel bij besnijdenissen. De voorstellingen werden in koffiehuizen, normale huizen of op het hof van de sultan opgevoerd. Het overleeft vandaag vooral in een afgezwakte vorm bestemd voor een publiek van kinderen.

Wanneer de voorstellingen voor het eerst werden uitgevoerd, is onduidelijk. Sommigen geloven dat de eerste Karagöz-Hacivat voorstellingen werden uitgevoerd voor sultan Selim I (regeerde van 1512-1520) in Egypte na zijn verovering van het Mamelukken, maar 17e eeuws schrijver Evliya Çelebi verklaarde dat het al werd uitgevoerd in het Ottomaanse paleis in de heerschappij van Bayezid I (regeerde van 1389-1402).

Karagöz en Hacivat[bewerken]

Karagöz en Hacivat zelf zijn zogenaamd gemodelleerd naar twee arbeiders wiens scherts hun mede-werkers vermaakte (het vertraagde de werkzaamheden) tijdens de bouw van een moskee in Bursa tijdens het bewind van Orhan I (die regeerde van 1326-1359). Zij werden geëxecuteerd voor de daaruit voortvloeiende vertraging van het werk, maar werden volkshelden.

Een versie van de legende zegt dat een tijdgenoot van hen, een Şeyh Küşteri, van kameelhuiden marionetten van hen maakte en begon voorstelligen gaf.

De voorstelling[bewerken]

Karagöz kan bedrieglijk, onzedelijk, en zelfs gewelddadig zijn. Karagöz voorstellingen bestaan uit vier delen:

  • Mukaddime: Inleiding. Hacivat zingt een Semai, reciteert een gebed en geeft aan dat hij op zoek is naar zijn vriend Karagöz (die hij wenkt naar de scène met een toespraak die altijd eindigt "Yar bana bir eğlence" - "Oh, voor sommigen vermaak "). Karagöz komt uit de tegenovergestelde kant.
  • Muhavere: dialoog tussen Karagöz en Hacivat
  • Fasil: centraal plot
  • Bitiş: Conclusie, altijd een korte ruzie tussen Karagöz en Hacivat, altijd eindigend met Hacivat schreeuwend tegen Karagöz dat hij hem "heeft geruïneerd" ongeacht welke zaak en "bracht het gordijn naar beneden," en Karagöz antwoord "Moge mijn zonden worden vergeven. "

Andere personages[bewerken]

Andere personages in deze voorstellingen zijn de dronkaard Tuzsuz Deli Bekir met zijn fles wijn, de lange hals Uzun Efe, de opium verslaafde Kanbur Tiryaki met zijn pijp, Altı Karis Beberuhi (een excentrieke dwerg), de half-zachte Denyo, de verkwister Civan, en Nigar, een flirterig vrouw. Er zijn ook djinns en dansers.

Er komen nog andere personages voor, zoals een zwarte knecht, een Tsjerkessisch dienstmeisje, een Albanees bewakingsagent, een Griek (meestal een arts), een Armeense (meestal een lakei of geld-wisselaar), een jood (meestal een goudsmid of schroot-dealer), een Laz (meestal een schipper) of een Perzische (die poëzie reciteert met een Azerbeidzjaanse accent).

Poppenspelers[bewerken]

Poppenspelers worden hayalî, Karagözcü or hayalbaz genoemd. Eén Hayali beeldt elk personage in het spel uit door het nabootsen van geluiden, praten in verschillende dialecten, chanten of zingen van liedjes van het personage dat speelt. Hij wordt gewoonlijk bijgestaan door een leerling, die voorziet in de oprichting en latere afbouw, hij geeft hem de poppen als nodig is. The laatste taak kan ook worden uitgevoerd door een sandıkkâr (van "sandık", "borst"). Een ardak kan zingen, en een dairezen speel de tamboerijn.

De lamp voor projectie staat bekend als een şem'a (letterlijk "kaars"), maar is meestal een olielamp. Beelden worden geprojecteerd op een wit mousseline scherm bekend als de Ayna ( "spiegel"). De projectie is vanaf de achterkant, zodat het publiek de poppenspeler niet ziet.

De poppen[bewerken]

De poppen zijn tweedimensionaal en hebben vingerlasverbinding-ledematen en zijn gemaakt van de huid van een kameel of een waterbuffel. De huid wordt bewerkt tot het semi-transparant is, dan wordt het gekleurd, wat resulteert in kleurrijke projecties. De poppen zijn meestal zo'n 35-40 centimeter hoog.

Afbeeldingen[bewerken]

Zie ook[bewerken]

Karikatuur van Frans Jozef I van Oostenrijk (Karagöz als arts en Hacivat rechts), 1908