Karel van Zweden (1861-1951)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Prins Karel geschilderd door de Zweed Anders Zorn.
Stamboom.png Stamboom

Oscar Karel Willem Bernadotte (Stockholm, 27 februari 1861 - aldaar, 24 oktober 1951) prins van Zweden, hertog van Västergötland, was het derde kind van het voormalige Zweedse koningspaar Oscar II en Sophia van Nassau-Weilburg.

Op 27 augustus 1897 huwde Prins Karl in Kopenhagen met de Deense prinses Ingeborg van Denemarken. Ingeborg was de tweede dochter van koning Frederik VIII van Denemarken en koningin Louise, geboren als prinses van Zweden. Koningin Louise was een nicht van prins Karel, zij was namelijk de enige dochter van koning Karel XV, de oudere broer van koning Oscar II, prins Karels vader.

Uit het huwelijk werden vier kinderen geboren:

Prins Karel werd gezien als een goede kandidaat voor de Noorse troon die in 1905 onbezet bleef. Hier was koning Oscar II het echter niet mee eens en daardoor deed Karel afstand van zijn rechten op de Noorse troon. De Deense prins Karel, een broer van Karels vrouw Ingeborg, werd koning van Noorwegen als koning Haakon VII.
Hij werd vaak de blauwe prins genoemd wegens zijn blauwe uitrusting. Hij hield niet van het protocol en leidde een eigen gezinsleven. Door de huwelijken van zijn dochters was hij de grootvader van zowel de latere koningen Boudewijn en Albert II van België, alsmede hun zuster de latere groothertogin Josephine Charlotte van Luxemburg en daarnaast van koning Harald V van Noorwegen.