Karl Albrecht

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Karl Hans Albrecht (Essen, 20 februari 1920) is een Duits zakenman die samen met zijn broer Theo oprichter is van de supermarktketen Aldi. Na verschil van inzicht over te bepalen koers splitsten de broers de onderneming. Karl Albrecht is eigenaar van Aldi-Süd en de rijkste man van Duitsland.

Leven[bewerken]

Theo en Karl Albrecht waren kinderen van een doorsnee gezin; vader was mijnwerker en werkte later als hulp in een bakkerij, moeder had een klein levensmiddelenwinkeltje in de Essense arbeiderswijk Schonnebeck. Ze groeiden op in de zwarte jaren van het sterk verdeelde en ineengeschrompelde Duitsland van het interbellum. Gedurende de Tweede Wereldoorlog diende de oudste Albrecht in de Wehrmacht. Na de afloop van de Tweede Wereldoorlog namen de beide broers uit Essen in 1946 de ouderlijke kruidenierswinkel over. De succesvolle supermarktketen Aldi zag in 1961 het levenslicht.

Na de ontvoering van zijn broer Theo in 1971 hebben de broers zich in de anonimiteit begeven en worden ze nog zelden gezien. Het Amerikaanse zakentijdschrift Forbes schaart Karl Albrecht, met een geschat vermogen van 21,5 miljard dollar (2009), tot de rijkste 10 mensen ter wereld én de rijkste man van Duitsland.[1] In 2013 was hij, volgens Manager Magazine de rijkste Duitser.[2]. De Albrecht-broers hebben hun fortuin ondergebracht in de Markus-Stichting en de Siepmann-Stichting


Bronnen, noten en/of referenties