Karl Hammer Kaatee

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Karl Hammer Kaatee (Amsterdam, 19 september 1969) is een Nederlandse onderzoeksjournalist, schrijver en fotograaf.

Jeugd[bewerken]

Karl Hammer Kaatee werd geboren op de Zeedijk nr. 35 (de Wallen) te Amsterdam. Nadat hij op zijn zesde in een gracht was gevallen kreeg hij de bijnaam 'Flipper'. Opgegroeid in een gewelddadig gezin bracht hij een deel van zijn jeugd door op tehuizen, waaronder het Maria Internaat in Amersfoort en 't Hoogt in Hilversum. Na telkens weer te zijn weggelopen leefde hij in zijn tienerjaren in de Amsterdamse nachtwereld van prostitutie, wapens, drugs, overvallen en fraude. Hierdoor belandde hij diverse malen in tuchthuizen zoals Den Hey-Acker en de gevangenis. Tot zijn vriendenkring behoorde de zoon van Maurits 'Zwarte Joop' de Vries en Maarten Geurts, de Bredase jongen die in mei 1990 spoorloos verdween en van wie men aanneemt dat hij door de onderwereld is geliquideerd. Hammer Kaatee is familie van funkgitarist Marcel Kaatee (ook wel bekend als de boekhouder van topcrimineel Willem Holleeder). Daarnaast is hij familie van George en Frits Kaatee, bekend van de Dutch Swing College Band. De naam Hammer heeft hij van zijn pleegvader aangenomen nadat zijn eigen vader (Piet Kaatee) was gestorven. Het was pas nadat hij opnieuw voor langere tijd in de gevangenis belandde dat hij als volwassen man de criminaliteit definitief de rug toekeerde. In een vraaggesprek uit 2011 vertelde hij hierover: "Opeens zag ik dat ik zo niet verder kon. Mijn leven bestond uit niets en leidde tot niets. Dat moest veranderen."

Media[bewerken]

In de jaren 80 begon Hammer Kaatee als schoonmaker bij het AVRO televisieprogramma Stuif es in en werkte zich onder Ria Bremer op tot productie-assistent en vaste video-editor bij verschillende programma's zoals Vinger aan de Pols en het muziekprogramma Toppop. Na enkele jaren maakte hij via Willem van Kooten als freelancer de overstap naar commerciële omroep. Hij werd radiopresentator bij de lancering van Cable One en vervolgens regisseur voor Joop van den Ende en diens 'sterrennet' TV10 dat later RTL-Veronique werd. Met zijn ontdekking van een maas in de mediawet, het zogenaamde AM/FM dubbelbeleg, doorbrak Hammer Kaatee de hegemonie van de publieke omroep op etherfrequenties. Hierdoor werd commerciële radio in de ether mogelijk. Zijn initiatief voor de Nationale Verkeerszender Radio RPM, een truckerstation op de AM 675 kHz mislukte, maar andere zenders zoals Radio 10 Gold en Sky Radio konden er wel de vruchten van plukken. Begin jaren negentig werkte Hammer Kaatee als manager en regisseur voor grote internationale mediabedrijven als de KirchGruppe en Pearson International en was ook te vinden op grote evenementen zoals MIPTV, NATPE en het Filmfestival van Cannes.

Schrijver[bewerken]

March Impromptu Code

In 2006 bracht uitgeverij Elmar Hammer Kaatees boek Satans lied uit, over de occulte motieven voor de roof van het paneel De rechtvaardige rechters van Jan van Eyck. Ruim een jaar later verscheen De tranen van de wolf, een journalistieke speurtocht naar de persoonlijke diamanten van Hitler en de mogelijke bergplaats van een lading Nazi-goud.

Op 20 november 2008 werd in het bijzijn van minister Rouvoet het boek Ik ben geen kind meer gelanceerd, waarin op basis van zijn eigen ervaringen als jongerencoach en met medewerking van enkele onderzoekinstituten, wetenschappers en de politieke partijen CDA en SP een beeld van de Nederlandse jeugd wordt geschetst. Hammer Kaatee beschrijft zelf het boek als "een afscheid van tien jaar werken als jongerencoach".

Ook schreef hij een tekst voor Liesbeth List en de documentaire "Cirkels", over een man wiens vrouw MPS heeft. Als eindredacteur begeleidde hij in 2009 het "Mediaboek Video en Televisie Maken" dat door televisieprofessionals uit Hilversum werd samengesteld om jongeren meer mediabewust te maken. In 2010 werd zijn boek Satans lied door uitgeverij Stacey International in het Engels gepubliceerd onder de titel The secret of the sacred panel. Daarna volgden verschillende andere landen waaronder in januari 2012 de bestsellerlijst in Polen onder de titel Tajemnica Oltarza Gandawskiego.

In 2012 schreef hij het boek Gezocht: Codebrekers, waarin hij zijn zoektocht naar Hitlers verborgen schat van goud en diamanten beschrijft. Dit boek ging vergezeld van een oproep aan lezers de historische code te ontcijferen en de schat te vinden. Hammer loofde hiervoor een beloning van 12.000 euro uit. Hoewel verschillende pogingen werden ondernomen, is de schat nog niet gevonden.[1][2]Gezocht: Codebrekers is ook in een internationale Engelstalige versie uitgegeven onder de naam The Hunt for the Nazi Gold: Secrets of the March Impromptu code revealed.

Fotograaf[bewerken]

Imaginary Realism by Dutch art photographer Karl Hammer

Karl Hammer Kaatee is ook als kunstfotograaf werkzaam waarbij zijn werk inmiddels in verschillende internationale galeries te vinden is. Hoewel hij in de eerste jaren gebruik maakte van uitbundige kleuren, is zijn palet soberder geworden. Zijn fotostijl kenmerkt zich volgens critici door een wat dromerig karakter met spirituele ondertonen. Daarnaast zijn de fotografische onderwerpen zich van natuur en stillevens gaan toespitsen op voornamelijk mythologische, religieuze en maatschappelijke thema's. Hammer Kaatee richt zich daarbij hoofdzakelijk op imaginair realisme een afgeleidde vorm van magisch realisme. Waar magisch realisme allerlei fantastische en onwerkelijke elementen gebruikt, worden er bij imaginair realisme uitsluitend realistische elementen gebruikt in een gefantaseerde (verbeeldde) scène. Veel klassieke meesters met hun Bijbelse en mythologische voorstellingen, zijn te kwalificeren als imaginair realisten. Zijn belichtingstechniek leverde Hammer Kaatee tijdens een expositie in 2011 voor Fine Art America de reputatie 'een Rembrandt in fotografie' op. Het boek Beeld en regie in fotografie (2011) is inmiddels een standaardwerk geworden voor fotografen en modellen, waarbij dramaturgie en klassieke kunst worden gecombineerd met fotografie.

Boeken[bewerken]

Externe link[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties