Kasteel Bethlehem

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Kasteel Bethlehem
Kasteel Bethlehem met rechts de middeleeuwse toren
Kasteel Bethlehem met rechts de middeleeuwse toren
Locatie Maastricht-Limmel
Algemeen
Huidige functie Hotel Management School Maastricht
Gebouwd in 16e-19e eeuw; middeleeuwse toren
Monumentale status Rijksmonument
Monumentnummer  27936
Kasteel Limmel vanuit het zuidoosten
Kasteel Limmel vanuit het zuidoosten

Kasteel Bethlehem is een kasteel gelegen in de Maastrichtse wijk Limmel. Het kasteel is onderdeel van de Landgoederenzone Maastricht - Meerssen. In het kasteel is de Hotel Management School Maastricht gevestigd.

Geschiedenis[bewerken]

De oorsprong van kasteel Bethlehem gaat terug tot de 13e eeuw. Reeds in 1288 werd het als 'casteel Limale' vermeld. In die tijd ging het kasteel van de heren van Valkenburg over naar hertog Jan I van Brabant, de overwinnaar van de Slag van Woeringen. Jan III van Brabant beleende het kasteel in 1318 aan een zekere Eustachius de Limmale.

In 1331 kwam het goed in bezit van de ridders van de Duitse Orde, die in het kasteel Alden Biesen bij Bilzen hun hoofdvestiging hadden en in Maastricht een belangrijke nevenvestiging in de commanderij Nieuwen Biesen. De ridders lieten het kasteel aan het begin van de 16e eeuw ingrijpend verbouwen en noemden het daarna kasteel Bethlehem. De naam Bethlehem is waarschijnlijk gekozen naar analogie van het in de directe omgeving gelegen kasteel Jerusalem. Van 1690-1707 bewoonde landcommandeur Hendrik van Wassenaar Warmond van de balije Alden Biesen van de Duitse Orde het kasteel.

In 1796 werd het kasteel door de Franse bezetters als kerkelijk domeingoed verbeurd verklaard en verkocht aan Louis Beghin, waarna het kasteel achtereenvolgens in handen kwam van de families Betonville, Stevens en Regout-Stevens.

In de Tweede Wereldoorlog is het kasteel gebruikt als onderkomen van de Nationale Jeugdstorm, de jeugdbeweging van de Nationaal-Socialistische Beweging. Tegenwoordig maakt het kasteelcomplex deel uit van de Hotel Management School Maastricht. In 1956, 1969-70 en 2010 werd het kasteel gerestaureerd. In de jaren 1970 en 80 werden op het landgoed enkele moderne paviljoens gebouwd ten behoeve van onderwijs en studentenhuisvesting. In 2010 opende in het kasteel het Teaching Hotel Château Bethlehem.

Beschrijving[bewerken]

Exterieur[bewerken]

Het kasteel bestaat uit vier vleugels gebouwd om een binnenplaats, die toegankelijk is via een stenen boogbrug. Op de binnenplaats is in de overgang tussen de zuidvleugel en de oostvleugel een inpandige, achtzijdige traptoren uit de 19e eeuw zichtbaar. De zuidvleugel is een herenhuis gebouwd in 1806 door Louis Beghin. De 19e-eeuwse oostvleugel heeft een overdekt balkon op gietijzeren kolommen. Er zijn nog restanten uit de 16e en 17e eeuw in het huidige herenhuis terug te vinden. Op de overgang tussen de oostvleugel en de noordvleugel is een grote ronde toren die stamt uit de middeleeuwen. De noordvleugel is van origine een hoeve uit de 17e eeuw. Het gehele complex is gepleisterd en wit geschilderd.

Interieur[bewerken]

In het interieur bevindt zich een vroeg-18e-eeuwse schouw met het wapen van Hendrik van Wassenaar Warmond, landcommandeur van Alden Biesen. Zeer herkenbaar in het wapen zijn de zwarte kruisen van de ridders van de Duitse Orde.

Externe link[bewerken]

Bronnen[bewerken]