Kasteel Rijsenburg

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Kasteel Rijsenburg
Kasteel Rijsenburg in de eerste helft 18e eeuw
Locatie Rijsenburg
Algemeen
Huidige functie Boerderij
Gebouwd in 13e eeuw
Gesloopt in rond 1800
Monumentale status Rijksmonument
Monumentnummer 14109
Bijzonderheden Het poortgebouw is bewaard gebleven
Kasteel Rijsenburg ergens voor 1800

Kasteel Rijsenburg was een kasteel en ridderhofstad van 1536 tot rond 1800 en was gesitueerd te Rijsenburg in de Nederlandse provincie Utrecht. De huidige Rijsenburgselaan, in Driebergen-Rijsenburg loopt precies in de richting (zuidwesten) waar het kasteel heeft gestaan. Op de plaats van de voorburcht staat een boerderij. In het terrein eromheen bevindt zich een grachtenrestant van het kasteel.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

In de dertiende eeuw werd er een woontoren gebouwd nabij de Langbroekerwetering.

In 1536 was deze woontoren uitgegroeid tot een burcht en werd Rijsenburg als ridderhofstad erkend. Rond dit kasteel ontstond een buurtschap van enkele boerderijen, nu Oud Rijsenburg. Rond 1800 werd het kasteel, met uitzondering van het poortgebouw uit 1635, afgebroken. In 1809-1810 werd twee kilometer verderop, op de flank van de Utrechtse Heuvelrug, een nieuwe dorpskern gesticht met de naam Rijsenburg.

Het poortgebouw is in 1985 gerestaureerd. Het rechthoekige gebouw is gemaakt van bakstenen en heeft een met pannen bedekt schilddak. De poortdoorgang heeft een vlakke, houten zoldering. De poortdeur is van eikenhout. Achter het poortgebouw staat een boerderij, die omstreeks 1850 is gebouwd op de fundamenten van een eerdere boerderij. De kelder heeft een stenen tongewelf uit de middeleeuwen.

Poortgebouw