Kasteel d'Erckenteel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Kasteel d'Erckenteel is een kasteel dat gelegen is aan Parkstraat 9, midden in het dorp Terkoest, gemeente Alken.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Aanvankelijk was hier een complex van losstaande gebouwen, waarvan de oudst bekende uit 1739 dateren. Het zou een jachtpaviljoen betroffen hebben. In de 2e helft van de 18e eeuw werd het gekocht door ridder Godfried d'Erckenteel, die verbouwingen in classicistische stijl liet uitvoeren, waarbij een gesloten geheel ontstond.

Grondige verbouwingen vonden plaats in de tweede helft van de 19e eeuw (1888, 1894, 1903). Slechts twee oorspronkelijke vleugels (de noordoostelijke en de zuidoostelijke) bleven bewaard, en er werd een hoektoren bijgebouwd.

Kort na 1950 verkocht C.C. d'Erckenteel het kasteel aan de Zusters Augustinessen. Er werd een klooster en rustoord in ondergebracht. De noordoostelijke vleugel (uit 1739) werd in de jaren 80 van de 20e eeuw gesloopt. Er werden diverse moderne gebouwen om het oorspronkelijke kasteeltje gebouwd.

Heden[bewerken | brontekst bewerken]

Wat van het oorspronkelijke geheel bleef was een hoofdgebouw met fronton in classicistische stijl.

Het kasteel was omringd door een landgoed dat in 1855 wel 101 ha groot was. Er werd in 1856 een park in landschapsstijl aangelegd. In 1934 had het park zijn maximale oppervlakte. Tegenwoordig is het grootste deel van het landgoed volgebouwd (het dorp Terkoest ontstond na 1953), en kromp het park tot 3 ha, waarvan een derde deel uit boomgaard bestaat. Er is nog een waterpartij die als hengelvijver wordt gebruikt, en er is een bosje met Lourdesgrot.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]