Kasteel van Bever

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit artikel gaat over het kasteel in Bever in de Grimbergse deelgemeente Strombeek-Bever. Voor het mottekasteel in de gemeente Bever, zie Burcht van Bever.
Het kasteel in 2005

Het kasteel van Bever - in het primitief kadasterplan van 1821 het Nekkerken genoemd[1] - is een neoclassicistisch landhuis uit 1846, gelegen in de wijk Bever, ten westen van het centrum van Strombeek-Bever, aan de grens met Wemmel en Meise.

Het oorspronkelijke kasteel werd in de loop van de 18e eeuw vergroot, maar werd later afgebroken om plaats te maken voor het huidige kasteel met U-vormig koetshuis, dat in opdracht van Jean-Constantin de Villegas de Clercamp (1808-1880) gebouwd werd. In 2004 werd het kasteel gerenoveerd en gerestaureerd.[1]

Familie de Villegas de Clercamp[bewerken | brontekst bewerken]

Het kasteel was sedert 1748 in het bezit van de familie de Villegas de Clercamp, die later ook het Hof te Bever bij het goed voegde.[1]

Verkoop aan Bart Verhaeghe[bewerken | brontekst bewerken]

In september 2003 werden het kasteel en het bijbehorende park verkocht aan Bever Investments NV[2], een vennootschap van projectontwikkelaar Bart Verhaeghe die in datzelfde jaar werd opgericht. Daarna werd het kasteel en de oranjerie in 2004 gerenoveerd om als nieuw hoofdkwartier van Verhaeghe's ondernemingen te dienen.[3][4]

Park van het kasteel[bewerken | brontekst bewerken]

Het park van het kasteel bevat merkwaardige boomsoorten en wordt zelfs beschouwd als een waardevol arboretum. Het domein van het kasteel wordt ook het "Nekkerken" genoemd, naar de naam van de moeras- of waterduivel 'nekker' die in vele moerastoponiemen voorkomt.

Aan de zuidelijke ingang van het domein bevindt zich de Sint-Antoniuskapel, een dankkapel uit 1896, die graaf Alphonse de Villegas de Clercamp bouwde naar aanleiding van de geboorte van zijn zoon Antoine. In 1945 werd een tweede dankkapel, toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw, gebouwd naast de voormalige conciërgewoning aan de noordelijke toegang (Drijpikkelstraat nr. 27).

Noten[bewerken | brontekst bewerken]

  1. a b c M. Van Damme, Kasteel van Bever of Nekkerken, met medewerking van I. Debacker - P. Boekstal, Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Gemeente Grimbergen, Deelgemeenten Grimbergen, Beigem, Humbeek en Strombeek-Bever, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB4, (onuitgegeven werkdocumenten), 2005. Gearchiveerd op 1 oktober 2015.
  2. Bever Investmens NV, www.staatsbladmonitor.be. Gearchiveerd op 4 januari 2023.
  3. Kastelen en landhuizen in Grimbergen, Eigen Schoon Grimbergen vzw, 2011
  4. P. Dendooven, Bart Verhaeghe: Groeien als een internationale kerstboom, in De Standaard, 3 december 2005. Zie ook: M. Van Damme, Kasteel van Bever of Nekkerken, met medewerking van I. Debacker - P. Boekstal, Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Gemeente Grimbergen, Deelgemeenten Grimbergen, Beigem, Humbeek en Strombeek-Bever, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB4, (onuitgegeven werkdocumenten), 2005. Gearchiveerd op 1 oktober 2015.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

  • M. Van Damme, Kasteel van Bever of Nekkerken, met medewerking van I. Debacker - P. Boekstal, Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Gemeente Grimbergen, Deelgemeenten Grimbergen, Beigem, Humbeek en Strombeek-Bever, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB4, (onuitgegeven werkdocumenten), 2005.