Kasteel van Chimay

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Het kasteel

Het kasteel van Chimay is een middeleeuws kasteel in Chimay in het zuiden van de Belgische provincie Henegouwen. Het is gelegen op een rots met uitzicht op de vallei van de rivier Eau Blanche. Het kasteel is de hoofdzetel van de familie van de prinsen van Chimay, De Riquet de Caraman van wie ook de Comtesse Greffulhe deel uitmaakt.

Geschiedenis[bewerken]

De oorsprong van het middeleeuws gebouw is onduidelijk en zou volgens sommige kronieken rond 1000 liggen. Tijdens de 13e en 14e eeuw werd een donjon en verschillende torens gebouwd. Pas vanaf de 16e eeuw zijn er betrouwbare gegevens over het bestaan van het kasteel.

Tijdens de 17e eeuw werd het kasteel belegerd door de legers van Juan van Oostenrijk en voor een groot deel vernietigd. In de 19e eeuw werd het kasteel onder leiding van prins Francis Joseph De Riquet de Caraman hersteld en gemoderniseerd zoals met een klein theater dat de naam draagt van zijn vrouw Thérésa Tallien. In 1935 werd het kasteel bijna volledig verwoest door een brand. Gedurende de reconstructie, onder leiding van Raymond Pelgrims Bigard, zijn delen herbouwd in renaissance (Hendrik IV)-stijl.

Zie ook[bewerken]