Kasteel van Tillegem

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Streekhuis Kasteel Tillegem

Het Kasteel van Tillegem is een kasteel in de Belgische stad Brugge (deelgemeente Sint-Michiels). Het omliggende Tillegembos is een provinciaal domein.

Het kasteel van Tillegem heeft een lange geschiedenis. Tillegem zou aanvankelijk deel uitgemaakt hebben van de fiscus Snellegem. Daarvan zou in de tiende eeuw de fiscus Weinebrugge, het latere Sint-Michiels, zich afgesplitst hebben. Men vermoedt dat Tillegem een zeer oude heerlijkheid is.

Het is bekend dat Tillegem bij het begin van de dertiende eeuw deel uitmaakte van de bezittingen van het huis van Voormezele. De oudst bekende heer van Tillegem was trouwens een telg uit het adellijk huis van Voormezele.

In 1285 verkocht Jan van Tillegem de heerlijkheid aan Jan Hubrecht, hij was één van de meest welgestelde poorters van Brugge. In die periode liet deze zich opmerken als een partijganger van de Franse koning. De Franse nederlaag in 1302 (de Slag van de Gulden Sporen) leidde tot het beslag op alle Leliaardbezit. Op die manier kwam Tillegem in het bezit van de Aartrijkes. Vermeldenswaardig is hier de persoon Gillis van Aartrijke.

Nadien is het kasteel door erfenis en verkoop vaak van eigenaar veranderd. Een andere heer van Tillegem, Joseph Adrien le Bailly was van 1730 tot 1754 burgemeester van het Vrije. Zonder al te veel hinder doorstond de familie het Franse bewind. Hoewel ze hun heerlijke rechten verloren, bleven ze toch eigenaar van het domein.

Nadat het kasteel bijna twee eeuwen in bezit geweest was van de familie le Bailly, ging het door het huwelijk van Marie-Thérèse le Bailly over in handen van de familie Koenig. Door een verkaveling kwam het kasteel reeds in 1879 in het bezit van Eugène Charles de Peñaranda de Franchimont. Hij huwde met Clothilde de Laage de Bellefay.

Bij gebrek aan nakomelingen lieten ze hun goederen na aan Guy en Marie-Henriette de Briey. Zij huwde in 1916 met baron Georges Verhaegen. Hun zoon, baron René Verhaegen, verkocht in 1980 het kasteel en omliggende aan het provinciebestuur van West-Vlaanderen.

Kasteeltillegem.jpg

Zie ook[bewerken]