Katharinaparkiet

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Katharinaparkiet
IUCN-status: Niet bedreigd[1] (2012)
Bolborhynchus lineola -pet parrot.jpg
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Psittaciformes (Papegaaiachtigen)
Familie: Psittacidae (Papegaaien)
Geslacht: Bolborhynchus
Soort
Bolborhynchus lineola
Cassin, 1853
Verspreidingsgebied van de katharinaparkiet
Verspreidingsgebied van de katharinaparkiet
Afbeeldingen Katharinaparkiet op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Katharinaparkiet op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vogels

De katharinaparkiet of catharinaparkiet (Bolborhynchus lineola) is een uit Midden- en Zuid-Amerika afkomstige parkiet die een zeer sociale vogel is en in groepen leeft. In de broedperiode vormen de vogels aparte koppels en zoeken ze een geschikte nestplaats.

Voeding[bewerken]

Hij voedt zich met allerlei zaden en fruit. Als de vogel in gevangenschap wordt gehouden voldoet een mengsel voor grote parkieten goed. Een aanvulling van eivoer en universeelvoer maakt zijn voedselprogramma compleet.

Uiterlijk[bewerken]

Katharinaparkieten wijken af van andere parkieten met het hebben van een korte stompe staart. Er zijn nog enkele soorten die deze eigenschap hebben, maar over het algemeen hebben parkieten een lange staart. Katharinaparkieten zijn in het wild groen gekleurd, met een gestipt patroon. Maar er zijn in gevangenschap ook enkele mutaties opgetreden waaronder een donker- en lichtblauwe variant. De vogels zijn moeilijk te seksen maar wat bekend is dat de vrouwtjes ('popjes') wat lichter gekleurd zijn dan de mannen.

Verspreiding en leefgebied[bewerken]

De soort telt 2 ondersoorten:

Kweek[bewerken]

Een holte in een boomstam wordt als nestplaats gebruikt. Er worden gemiddeld 4 eitjes gelegd, die in ongeveer 3 weken tijd uitsluitend door het vrouwtje worden uitgebroed. Het mannetje voert in deze periode zijn partner, zodat ze niet van haar eitjes hoeft. Als de jongen ongeveer een maand oud zijn, vliegen ze uit. Een volwassen Katharinaparkiet heeft een lengte van ongeveer 16,5 centimeter.

De katharinaparkiet als huisdier[bewerken]

De katharinaparkiet is in omgang en verzorging niet veeleisend en daarom ook zéér geschikt om als kooi- of volièrevogel te houden. In een volière zijn ze goed als koppel of in groepjes te houden met het gezelschap van andere kleine papegaaiachtigen en zelfs tropische vogels. Als de vogels eenmaal aan de verzorger(s) zijn gewend zullen ze spoedig tam worden. In de huiskamer voldoet een kooi met afmetingen van 50x30x50Cm (LxBxH). De vogels zijn niet luidruchtig en maken ook weinig rommel.

Geslachtsvererving[bewerken]

Groenreeks Groen, D Groen, DD Groen

Blauwreeks Zeegroen, Kobalt, Mauve

Ino reeks Lutino, Creme ino

Bronnen, noten en/of referenties