Katholieke Kerk in Tunesië

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Kathedraal in Tunis

De Katholieke Kerk in Tunesië maakt deel uit van de wereldwijde Katholieke Kerk, onder het leiderschap van de paus en de Curie.

Het christendom kent een lange geschiedenis in Tunesië. Cyprianus was bisschop in Carthago in de 3e eeuw en Augustinus studeerde er en gaf er les in de 4e eeuw. In 1884 werd het katholieke aartsbisdom Carthago opgericht. Het werd in 1964 onder druk van de Tunesische regering opgeheven en omgezet in de prelatuur (nullius) Tunis. De meeste kerkgebouwen werden toen ook genationaliseerd. De kathedraal van Saint Louis werd aan de eredienst onttrokken maar in 1993 terug in gebruik genomen. Op 31 mei 1995 werd de prelatuur terug verheven tot bisdom[1]. Sinds 2005 staat bisschop Maroun Lahham aan het hoofd van het bisdom. De Kerk in Tunesië heeft 12 kerken. Er zijn 9 katholieke scholen en 2 katholieke klinieken[2].

Er zijn in Tunesië circa 20.000 katholieken (0,2 % van de bevolking).

Op 14 april 1996 bracht Paus Johannes Paulus II een kort pastoraal bezoek aan Tunis. Hij ontmoette er de president Ben Ali, de christelijke gemeenschap en de bisschoppen van Noord-Afrika. Hij vierde de mis in de kathedraal en leidde een gebedsdienst in de arena van Carthago, op de plaats waar Perpetua en Felicitas in 203 de marteldood stierven.

Bisschoppen en aartsbisschoppen van Tunis[bewerken]

Aartsbisschoppen van Carthago[bewerken]

Fouad Twal en Maroun Lahham

Prelaten van Tunis[bewerken]

Bisschoppen van Tunis[bewerken]

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties
  1. (fr) Diocèse de Tunis
  2. (en) International Religious Freedom Report 2007, Bureau of Democracy, Human Rights, and Labor