Katniss Everdeen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Katniss Everdeen
Personage uit De Hongerspelen
Afbeelding gewenst
Debuut De Hongerspelen
Laatst gezien Spotgaai
Bedacht door Suzanne Collins
Gespeeld door Jennifer Lawrence
Informatie
Bijnaam Catnip (door Gale)
The Girl on Fire
Alias Gedoemde geliefde (met Peeta Mellark
Geslacht Vrouw
Leeftijd 16 (in De Hongerspelen)
17 (in Vlammen en Spotgaai)
Geboren 8 mei, jaar onbekend
Broers/zussen Primrose Everdeen (zus, overleden)
Getrouwd met Peeta Mellark
Kinderen Rye en Willow Mellark
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Media

Katniss Everdeen is een fictief personage in De Hongerspelentrilogie, geschreven door Suzanne Collins. Haar naam komt van een eetbare plant. De Academy Award-winnende actrice Jennifer Lawrence speelt Katniss in de films The Hunger Games, The Hunger Games: Catching Fire en in The Hunger Games: Mockingjay - Part 1 en The Hunger Games: Mockingjay - Part 2.

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

Katniss en haar familie komen uit district 12, een koolmijndistrict die het armst en minst bevolkt is in de fictieve autocratische natie Panem. In het verloop van het eerste boek, De Hongerspelen, meldt Katniss zich aan als vrijwilliger om haar zusje, Primerose "Prim" Everdeen, te redden nadat deze is gekozen om te vechten op leven en dood in de hongerspelen. Katniss sloot een overeenkomst met Rue, die haar aan haar zusje deed denken, om te overleven, maar Rue overleed later door een speer. Ook met districtgenoot Peeta Mellark sloot ze een overeenkomst om samen te overleven in de hongerspelen, en ze doen alsof ze een liefdesverhouding hebben om de gunst van het publiek te winnen. Ze gebruikt haar kennis van jagen en boogschieten om te overleven. Normaal kan slechts één persoon de hongerspelen overleven. Deze keer werden Peeta en Katniss samen de winnaars van de hongerspelen. In de volgende twee boeken, Vlammen en Spotgaai, wordt Katniss ongewild het symbool van rebellie voor de 12 districten tegen het Capitool.

Categorisatie[bewerken]

Achtergrond[bewerken]

Katniss en haar familie leven in de futuristische natie Panem, gelokaliseerd op de plek die nu bekendstaat als Noord-Amerika. Panem wordt geleid door een dominante stad genaamd het Capitool, gelegen in de Rocky Mountains, omheind door 12 districten. Elk van deze districten heeft een specifiek doel in het leveren van iets aan het Capitool. Het verhaal begint in District 12, in Katniss haar huis, in een koolmijndistrict. District 12 is het armste district en Katniss leeft met haar moeder en zus in het armste gedeelte van de stad dat bekend staat als "de laag".

Katniss' vader, een mijnwerker, is omgekomen in een mijnexplosie toen Katniss 11 was. Na zijn dood raakte de moeder van Katniss in een diepe depressie en was niet in staat om te zorgen voor haar kinderen. Op het randje van uithongering ging de 12 jarige Katniss naar de rijkere gedeelte van de stad, hopend om wat restjes uit de vuilnisbakken van de rijke handelaren te kunnen pakken. Bakkerszoon Peeta, die ze niet kende, zorgde er met opzet voor dat er twee broden aanbrandden, wetende dat hij ze weg moest gooien, hier ontving hij een pak slaag van zijn moeder voor. Hem werd verteld de twee broden aan de varkens te geven, echter gaf hij ze aan Katniss. Katniss nam op haar beurt de broden mee naar haar familie die al in geen dagen meer hadden gegeten. Het brood gaf ze hoop en hield ze gemotiveerd terwijl Katniss er een schuldgevoel aan over hield richting Peeta.

Een paar dagen na het incident met het brood besloot Katniss het bos in te gaan die haar district omringt, om illegaal te jagen en eetbare planten te verzamelen die haar vader ook verzamelde toen hij nog leefde en voor het eten van het gezin zorgde. Daar ontmoette ze een jongen genaamd Gale Hawthorne. Samen zorgde ze voor beide families en ontwikkelde een hechte vriendschap.

Katniss haar moeder keerde langzaam terug uit haar depressie en was weer in staat om als apotheker te werken. Katniss deed haar best om haar moeder te vergeven. Echter haar herstellende relatie met haar moeder, haar sterke vriendschap met Gale en haar groeiende schuldgevoel jegens Peeta, bleef Katniss er van overtuigd dat haar zusje Prim "de enige persoon is van wie ze echt houdt".

Persoonlijkheid[bewerken]

Collins beschrijft Katniss als een onafhankelijke sterke overlever, dodelijk en goed in out-of-the-boxdenken. Katniss haar verleden heeft haar tot een sterke overlever gemaakt (haar vaders overlijden, haar moeders depressie en bijna verhongering) en ze zal er alles aan doen om haar familie en zichzelf in leven te houden. Haar mening is dat aardige mensen het gevaarlijkst zijn. Dit komt omdat ze deze mensen snel mag en haar pijn doen wanneer ze het niet verwacht. Ze heeft laten zien dat ze de mensen beschermt van wie ze houdt, koste wat het kost, dit liet ze zien toen ze zichzelf als vrijwilliger aanmeldde voor haar zusje Prim, toen Gale zweepslagen kreeg (zelfs toen ze zelf een zweepslag kreeg) en toen ze besloot Peeta te redden tijdens de tweede hongerspelen. Omdat ze het grootste gedeelte van haar tijd voor de spelen heeft besteed aan haar familie en zichzelf in leven houden, kan ze niet goed met mensen omgaan. Ze snapt sociale signalen niet en is onwetend met ander mans emoties zoals dat ze niet snapte dat Gale groeiende gevoelens kreeg voor haar of dat Madge Undersee eigenlijk een van haar beste vrienden was. Ze heeft geen ervaring met romantiek of liefde anders dan voor haar familie en gelooft niet dat ze dit ook wilt. Ze begreep eigenlijk nooit dat Peeta de waarheid vertelde toen hij in het interview met Caesar Flickerman zijn liefde aan haar verklaarde tot na de spelen zelf. Ze heeft ook grote vertrouwensproblemen, ze vertrouwt niemand. Ze heeft gepland nooit te trouwen en nooit kinderen te krijgen die moeten opgroeien met de trekking.

Ze past zich snel aan, aan het “dood of gedood worden”-filosofie van de spelen en kiest koelbloedig wie ze gaat pakken gedurende de eerste spelen. Op een gegeven moment realiseert ze zich dat ze al een moordenaar is door haar jachtervaring, hoewel ze diep gechoqueerd is na haar eerst moord op Marvel. Aan het einde van de eerste spelen is ze bereid Cato neer te schieten en probeert het ook te doen maar dit wordt verstoord omdat Peeta wordt aangevallen door mutanten. Ondanks haar koelbloedigheid is ze extreem opgelucht haar bondgenoten Rue en Peeta niet te hoeven vermoorden. Wanneer de serie vordert, neemt haar koelbloedigheid toe tot het punt waar ze oprecht denkt iedereen te vermoorden behalve Peeta in de twee hongerspelen (in Catching Fire) en uiteindelijk maar één tegenstander hoeft te vermoorden. In het derde boek wordt ze geacht een ongewapende vrouwelijke burger om te brengen.

In Catching Fire heeft Katniss moeite met het begrijpen van de politieke kwesties van Panem. Ze heeft weinig tot geen kennis van politiek. Ze realiseert zich ook dat er veel belangrijkere zaken zijn dan het overleven zelf en besluit dat ze wil sterven voor Peeta en de opstand.

Vaardigheden[bewerken]

Katniss is goed getraind in boogschieten en jagen, wat ze heeft geleerd van haar vader en Gale om ervoor te zorgen dat haar familie niet sterft van de honger. Ze gebruikt haar boogschiettechniek om 11 punten te scoren (op een maximum van 12) tijdens de jurybeoordelingen. Ze heeft veel verstand van eetbare, medicinale en giftige planten in district 12. Aanvankelijk kan ze prachtig zingen, zo mooi dat zelfs vogels stil zijn om naar haar te luisteren, maar na de dood van haar vader is ze hiermee gestopt (ze beweert dat muziek nutteloos is om te overleven maar eigenlijk is het omdat het haar teveel aan haar vader doet denken). Katniss is een begaafd boomklimmer, waardoor ze veel voordeel heeft met jagen tijdens de hongerspelen. Ze denkt voornamelijk logische na behalve wanneer haar emoties de overhand nemen. Peeta zegt dat ze veel invloed heeft op mensen, waar hij haar dan ook om bewondert.

Fysieke gesteldheid[bewerken]

Katniss wordt beschreven met recht zwart haar, olijfkleurige huid en grijze ogen. Dit is typische voor de bewoners van de laag, het armste gedeelte van district 12. Katniss draagt normaal haar haar in een lange vlecht over haar rug. Ze is dun, niet erg lang maar wel erg sterk voor haar lengte. Dit komt door het jagen in het bos rondom district 12. Katniss is zestien jaar oud in de hongerspelen en zeventien jaar oud gedurende de kwartskwelling. Ze draagt ook een broche van een spotgaai tijdens de hongerspelen.

Casting[bewerken]

Actrices Lyndsy Fonseca[1] en Kaya Scodelario[2] hadden geuit interesse te hebben in de film en ontvingen het script in oktober 2010,[3] terwijl de Oscargenomineerde actrice Hailee Seinfeld directeur Gary Ross ontmoette.[4] Actrices Chloë Grace Moretz,[5] Malese Jow[6] en Jodelle Ferland[7] lieten publiekelijk hun belangstelling blijken om Katniss te mogen spelen. Lionsgate bevestigde in maart 2011 dertig actrices te hebben ontmoet die het script hadden gelezen om deze rol op zich te nemen, onder wie Jennifer Lawrence, Abigail Breslin, Emma Roberts, Saoirse Ronan, Emily Browning, Shailene Woodley en ook Steinfeld, Moretz, Fonseca en Scodelario.[8] Op 16 maart 2011 werd aangekondigd dat Jennifer Lawrence was verkozen om de rol van Katniss Everdeen te spelen.[9] Lawrence was 20 jaar op dat moment, iets ouder dan het personage (16).[10] Hoewel auteur Suzanne Collins zei dat de actrice die Katniss ging spelen "een zekere volwassenheid en kracht" moest bezitten en zei dat ze liever een oudere dan een jongere actrice wilde.[11] Collins stelt dat Lawrence de enige was die het personage echt veroverde die ze in haar boek beschreef en dat ze elke essentiële kwaliteit had die noodzakelijk was voor het spelen van Katniss.[12]

Bronnen, noten en/of referenties
 1. Heldman, Breanne L.. Lyndsy Foneseca Ready to Devour 'Hunger Games'. NextMovie
 2. Kaya Scodelario Has Hunger Games Script and Thanks Fans. Jabberjays.com
 3. Staskiewicz, Keith. Kaya Scodelario and Lyndsy Fonseca receive 'The Hunger Games' script. Entertainment Weekly
 4. Rosenfield, Kat. 'Oscars 2011 Red Carpet: Hailee Steinfeld Reveals She's Talked With 'Hunger Games' Director Gary Ross. MTV Hollywood Crush
 5. 'Hunger Games' News: Chloe Moretz Would 'Absolutely Die' To Play Katniss. MTV.com
 6. Wilkinson, Amy. Malese Jow Talks Katniss Role In 'Hunger Games': 'I Would Give It 2,000 Percent'. Hollywood Crush
 7. Franich, Darren. 'The Hunger Games': Jodelle Ferland dresses as Katniss for Halloween. Entertainment Weekly
 8. Staskiewicz, Keith. 'Hunger Games': Jennifer Lawrence, Saoirse Ronan, Chloe Moretz, Emma Roberts, and more up for Katniss – EXCLUSIVE. Entertainment Weekly
 9. Joshua L. Weinstein. "Exclusive: Jennifer Lawrence Gets Lead Role in 'The Hunger Games'", TheWrap.com.
 10. Staskiewicz, Keith. 'Hunger Games': Is Jennifer Lawrence the Katniss of your dreams?. Entertainment Weekly
 11. Valby, Karen. 'Hunger Games' director Gary Ross talks about 'the easiest casting decision of my life' – EXCLUSIVE. Entertainment Weekly
 12. Franich, Darren. 'Hunger Games': Suzanne Collins talks Jennifer Lawrence as Katniss – EXCLUSIVE. Entertainment Weekly