Kauwgom

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Bubblegum

Kauwgom is een soort snoep waarop slechts gekauwd wordt en die niet bedoeld is om te worden ingeslikt. Kauwgom wordt gemaakt op basis van gom, smaak- en zoetstoffen.

Het is bekend van Indianen dat zij kauwden op gom uit bomen die zij met kruiden op smaak brachten. Als uitvinder van de eerste commerciële kauwgum wordt de Amerikaan John B. Curtis gezien.

Kauwgom stimuleert de speekselproductie en helpt volgens sommigen het oppervlak van tanden te reinigen. Dit kan echter in geen geval het poetsen van tanden vervangen. Voor het vermijden van cariës is het beter om suikervrije kauwgom te gebruiken. Overigens wordt de meeste kauwgom gezoet met een zoetmiddel als xylitol, sorbitol of maltitolstroop; suikerhoudende kauwgom is tegenwoordig een uitzondering.

Kauwgom werd in Europa geïntroduceerd door het Amerikaanse en Canadese bevrijdingsleger uit de Tweede Wereldoorlog. Zij deelden soms kauwgom uit aan de net bevrijde Europeanen. Als verwijzing hiernaar werd in 1948 een in Nederland opgerichte kauwgomfabriek Maple Leaf genoemd.

Bubblegum is een soort kauwgom waarmee grote bellen kunnen worden geblazen. Het vereist enige oefening en doorzettingsvermogen voordat iemand de techniek van het kauwgombellenblazen vaardig is.

Ter ondersteuning bij het stoppen met roken is er nicotinehoudende kauwgom op de markt. Deze geeft bij het kauwen enkele milligrammen nicotine af, die via de wangslijmvliezen in het bloed wordt opgenomen.

Als kauwgom op straat terecht komt en wordt vastgetrapt kan het slechts met de grootste moeite verwijderd worden. In Nederland en België zijn in elke winkelstraat dan ook vele ronde vlekken zichtbaar. In Singapore is kauwgom daarom verboden en op Luchthaven Schiphol wordt geen kauwgom verkocht. Voor deze platgetrapte stukjes kauwgom werd in januari 2004 het neologisme spum bedacht door 11 briefschrijvers aan NRC Handelsblad, na een oproep hiertoe door de columnist S. Montag.

Kauwgombal[bewerken]

Een kauwgombal is een kauwgom in ronde vorm, die doorgaans wordt verkocht vanuit een kauwgombalautomaat. Kauwgomballen zijn er in verschillende formaten, waarbij de grotere kauwgomballen doorgaans hol zijn. Waar de binnenkant wit van kleur is, is de buitenkant met een felle kleur van suiker gemaakt.

Na enkele minuten is de kauwgom van kauwgomballen meestal taai en smaakloos.

Positieve effecten[bewerken]

Een aantal effecten van kauwgom is wetenschappelijk onderzocht.

Geheugen[bewerken]

In 2002 toonde experimenteel wetenschappelijk onderzoek aan dat kauwgom positieve effecten heeft op het geheugen.[1] Sindsdien verschenen nog meer studies hierover. Sommige bevestigden het effect, andere niet. In 2011 vond meer gericht onderzoek dat kauwgom geen algemeen effect had op geheugenproeven, maar wel op meer complexe proeven.[2] Bovendien werden er individuele verschillen gevonden tussen personen: bij extraverte personen was er geen significante verbetering van het geheugen met kauwgom, maar wel bij introverte. Mogelijk werkt kauwgom stressreducerend en daardoor prestatiebevorderend bij bepaalde personen.

Droge mond[bewerken]

Kauwgom vermindert het dorstgevoel door stimulatie van de speekselvloed. Nederlands onderzoek toonde aan dat het daarom nuttig kan zijn bij het bestrijden van het dorstgevoel bij nierpatiënten die hemodialyse volgen.[3]

Bekende merken[bewerken]

Een aantal merken:

Bronnen, noten en/of referenties
  1. L. Wilkonson, A. Scholey & K. Wesnes: Chewing gum selectively improves aspects of memory in healthy volunteers. Appetite, 2002, 38, 235-236.
  2. R. Stephens & N.M.J. Edelstyn: Do individual differences moderate the cognitive benefits of chewing gum? Psychology, 2011, 2, 834-840.
  3. C.P. Bots e.a.: Chewing gum and a saliva substitute alleviate thirst and xerostomia in patients on haemodialysis. Nephrology Dialysis Transplantation, 2005, 20, 578-584.