Kees van de Sande

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Werk aan de winkel Dit artikel staat op een nalooplijst. Als de inhoud op verifieerbaarheid gecontroleerd is, kan dit sjabloon verwijderd worden. Geef dat ook aan op de betreffende nalooplijst. Bekijk ook de bewerkingsgeschiedenis om te zien of anderen hier al aan gewerkt hebben.
Ridder in de Militaire Willems-Orde

Kornelis Pieter van de Sande (Tholen, 24 januari 1918 - De Bilt, 30 april 1945) zat in het verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Kees van de Sande was districtscommandant van de verzetsgroep Altena. Bovendien was goed bekend in de Biesbosch, waar hij koerierslijnen verzorgde tussen bevrijd en bezet Nederland. Zelf heeft hij 22 keer berichten overgebracht. Hij was ook een van de "linie-crossers", die geallieerde militairen hielpen naar het bevrijde zuiden te komen.

Van de Sande werd op 3 maart 1945 in zijn huis in Sleeuwijk opgepakt en naar de gevangenis aan het Wolvenplein in Utrecht gebracht, waar hij samen met line-crosser Arie van Driel, werd ondervraagd en mishandeld. Zij werden op 30 april 1945 door een dronken Duitser gefusilleerd. Hun graven zijn op de Protestantse Begraafplaats van Werkendam.

Van de Sande heeft op 30 augustus 1948 postuum de Militaire Willems-Orde (MWO.4) gekregen.

Monument[bewerken | brontekst bewerken]

In Werkendam is een monument opgericht ter nagedachtenis van Arie van Driel en Kees van de Sande. Beide mannen staan in brons op een stenen sokkel. Op de plaquette staat:

"DE LINE-CROSSER"
Ter herinnering aan de verzetsstrijders
die via de Biesbosch en Merwede
van 6 november 1944 tot 5 mei 1945
ter boot de verbinding onderhielden
tussen bezet en bevrijd Nederland.
Twee van hen gaven hun leven:
A.v.Driel en K.P.v.d.Sande, gefusilleerd 30 april 1945.

Nabij Hank (aan de A27) is op 5 oktober 1960 door Prins Bernhard een gedenksteen onthuld waarop een beeltenis van de twee verzetshelden staat.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]