Keizerrotshagedis

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Keizerrotshagedis
Emperorflatlizard.jpg
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Reptilia (Reptielen)
Orde: Squamata (Schubreptielen)
Onderorde: Lacertilia (Hagedissen)
Familie: Cordylidae (Gordelstaarthagedissen)
Geslacht: Platysaurus
Soort
Platysaurus imperator
Broadley, 1962
Afbeeldingen Keizerrotshagedis op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Keizerrotshagedis op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Reptielen

De keizerrotshagedis (Platysaurus imperator) is een hagedis uit de familie gordelstaarthagedissen (Cordylidae).

Beschrijving[bewerken]

De mannetjes zijn zeer eenvoudig te herkennen aan het egaal gele tot roodoranje lichaam inclusief staart met duidelijk afstekende bruine tot zwarte poten en een gele nek, soms is de kop nog feller gekleurd. Meestal hebben mannetjes over het hele lijf kleine lichtere plekjes en de vrouwtjes zijn meestal donker grijsbruin tot zwart, hebben lichte strepen van de snuit tot de staartwortel en missen felle kleuren. Ook juvenielen hebben een meestal zwarte kleur en longitudinale strepen. Deze hagedissen zijn zeer sterk afgeplat en leiden een leven tussen de rotsen waar ze makkelijk in een rotsspleet kunnen schieten, en zichzelf ter verdediging met lucht op te blazen waardoor ze muurvast komen te zitten.

Algemeen[bewerken]

Qua lichaamsbouw lijkt deze soort sterk op de roodstaartrotshagedis (P.intermedius), maar deze laatste soort is meestal gestreept en heeft enkel een rode staart. De lengte is maximaal 40 centimeter en deze soort kan wel 14 jaar oud worden maar waarschijnlijk nog enkele jaren ouder. De keizerrotshagedis komt voor in Afrika; in noordoostelijk Zimbabwe tot Mozambique waar hij op graniet- of zandsteenrotsen leeft in droge gebieden als graslanden en heidevelden. Het voedsel bestaat uit kleine ongewervelden zoals krekels en andere insecten.

Gevangenschap[bewerken]

Keizerrotshagedissen hebben bonte kleuren en dat maakt ze erg populair in terraria. Omdat er vele malen meer exemplaren stierven dan er werden gekweekt in gevangenschap, is de natuurlijke populatie grotendeels leeggehaald, en de soort is nu sterk bedreigd en beschermd.

Externe link[bewerken]


Bronnen, noten en/of referenties
  • (en) Peter Uetz & Jakob Hallermann - The Reptile Database - Platysaurus imperator - Website Geconsulteerd 11 november 2009