Kelteminarcultuur

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

De Kelteminarcultuur was een neolithische cultuur van 5500-3500 v.Chr. in de omgeving van het Aralmeer, de Karakum en Kyzylkum woestijnen en de delta's van de Amu Darya- en Zeravshan-rivieren op het grondgebied van het huidige Kazachstan, Turkmenistan en Oezbekistan. De Kelteminarcultuur werd vervangen door de Tazabagjabcultuur.

De cultuur werd in 1939 ontdekt en beschreven door S.P. Tolstoj. Ze is vernoemd naar de plaats Kelteminar (41° 38′ NB, 61° 3′ OL).

Wetenschappers stellen dat de Kelteminarcultuur gerelateerd is aan de kamkeramiekcultuur en waarschijnlijk behoort tot de Oeraalse volkeren. De Kelteminarcultuur wordt aangehaald als een argument tegen het bestaan ​​van een Indo-Europese Urheimat in Centraal-Azië.

Tijdens de warme, vochtige periode van het Atlanticum trokken rond 6000-4000 v.Chr. mesolithische groepen uit het Gissar-gebied (Tadzjikistan) naar dit gebied. Deze groepen brachten de pijl en boog en de hond.

De Kelteminar-mensen leefden van jagen, verzamelen en vissen. De mensen woonden met de hele stamgemeenschap van ongeveer 100-120 personen in grote huizen (24m x 17m en hoogte 10 m). Ze versierden zich met kralen gemaakt van schelpen. Ze vervaardigden stenen bijlen en kleine trapeziumvormige vuurstenen pijlpunten. Voor het koken gebruikten ze keramische vaten geproduceerd zonder pottenbakkersschijf. Na verloop van tijd namen zij de veeteelt aan.

De begraafplaats Tumek-Kichidzhik in het noorden van Turkmenistan omvat individuele graven in kuilen met het lichaam in rugligging, armen langs het lichaam en NO of NW gericht. Het individu werd vaak bedekt met oker, sieraden en vuurstenen gereedschappen.[1]

Bronnen, noten en/of referenties