Kanaal Bocholt-Herentals

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Kempisch kanaal)
Kanaal Bocholt-Herentals
Kanaal Bocholt-Herentals
Lengte 58,8 km
Scheepsklasse II
Jaar ingebruikname 1846 (1928)
Van Zuid-Willemsvaart
Naar Albertkanaal
Loopt door Belgisch-Limburg en Antwerpen
Portaal  Portaalicoon   Maritiem

Het Kanaal Bocholt-Herentals is een kanaal in België dat de Zuid-Willemsvaart (te Bocholt) met het Albertkanaal (te Herentals) verbindt, over een afstand van ruim 60 kilometer. Het is een van de zeven Kempische kanalen tussen de Maas en de Schelde.

Het kanaal is ook bekend als het startpunt van Operatie Market Garden (1944), het geallieerde offensief dat de Bevrijding van Nederland inzette.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het Kanaal Bocholt-Herentals vormde eerst een onderdeel van de Kempische Vaart (1846). In de jaren 1930 ging het westelijke gedeelte op in het Albertkanaal of werd gedempt. Het oostelijke gedeelte bleef bestaan, werd verbreed en verdiept (1926-8) en kreeg zijn huidige benaming. Wel verloor het toen zijn rol als enige waterweg tussen de industrie rondom Luik en de haven van Antwerpen. Veel verkeer werd voortaan overgenomen door het kortere en moderne Albertkanaal.

Zie Kempische Vaart voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Al sinds 1872 wordt in de zone Lommel-Mol-Dessel kwartszand gewonnen. Bij de modernisering van de jaren 1920 kwam ook spriet naar boven, een goedkope brandstof die in die tijd zeer geliefd was. Andere belangrijke industriële activiteiten komen vanwege de Umicorefabriek in Sint-Jozef-Olen en Overpelt en Belgoprocess in Dessel.

Op 10 september 1944 kregen Britse troepen de brug van Grote-Bareel (nr. 9) ongeschonden in handen. De Wehrmacht slaagde er niet in deze Joe's Bridge te heroveren. De laatste Duitse troepen ten zuiden van het kanaal moesten zich overgeven (strijd om Hechtel). Het kanaal vormde over meerdere kilometers de frontlijn, totdat de Geallieerden enkele dagen later op verschillende plaatsen het kanaal overstaken en Operatie Market Garden van start ging.

Galerij[bewerken | brontekst bewerken]

Sluizen[bewerken | brontekst bewerken]

Het hoogteverschil tussen Bocholt en Herentals bedraagt 33 meter en wordt overwonnen door 10 sluizencomplexen. Ze bevinden zich nog in hun oorspronkelijke staat, met uitzondering van sluis nr. 10 die uit de jaren 1930 stamt. Ten oosten van het "kanalenkruispunt van Dessel" werd, wegens de grotere hoogteverschillen, gekozen voor tweetrapsluizen (nrs. 1A, 2A en 3A). In de jaren 1920 zijn ten noorden ervan enkelvoudige sluizen gebouwd (nrs. 1N, 2N en 3N).

Nummer Plaats Lengte × breedte (m) Verval (m)
1N Blauwe Kei 55 x 7,50 4,30
2N Rauw 55 x 7,50 4,30
3N Rauw 55 x 7,50 4,31
4 Witgoor 50 x 7 1,91
5 Witgoor 50 x 7 2,13
6 Millegem 50 x 7 1,93
7 Oude-Aard 50 x 7 2,49
8 Ten Aard 50 x 7 2,03
9 Larum 50 x 7 1,99
10 Herentals 55 x 7,50 7,51

Verbinding met andere kanalen[bewerken | brontekst bewerken]

Het kanaal sluit aan op het Albertkanaal en de Zuid-Willemsvaart. Verder staat het in verbinding met drie andere Kempische kanalen:

Recreatie[bewerken | brontekst bewerken]

Het kanaal Bocholt-Herentals krijgt meer een recreatieve rol door het stijgende aantal plezierboten op de binnenvaart in België en Nederland. O.a. Herentals, Geel, Ten Aard, Lommel-Kolonie en Neerpelt kregen plezierhavens voor watertoerisme. De nieuwe jachthaven aan de "Molse Meren" is via het kanaal Dessel-Kwaadmechelen eveneens toegankelijk. Het kanaal wordt op diverse plaatsen gebruikt door plaatselijke kano- en kajakclubs. Het jaagpad langs het kanaal vormt de ruggengraat van het fietsnetwerk door de Kempen.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Kempisch Kanaal van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.