Kennedy Space Center

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Kennedy Space Center
Kennedy Space Center
Vehicle Assembly Building
Vehicle Assembly Building
Spaceshuttle Atlantis op een Crawler-transporter op weg voor Missie STS-36
Spaceshuttle Atlantis op een Crawler-transporter op weg voor Missie STS-36

Het Kennedy Space Center (vaak afgekort tot KSC) is de lanceerbasis van de NASA bij Cape Canaveral op Merritt Island (Florida). Vanaf deze lanceerbasis werden in het verleden de Apollo-vluchten voorbereid. Ook werden er de spaceshuttles gelanceerd.

Het complex ligt vlak bij Titusville -halverwege Miami en Jacksonville- en is ongeveer 55 bij 10 kilometer groot. Daarmee heeft het complex een oppervlakte van ongeveer 56.600 ha, hetgeen te vergelijken met de oppervlakte van de Nederlandse provincie Flevoland. Dit is inclusief een groot deel aan 'ongebruikt' natuurgebied, strand en duinen.

Het gebied werd in 1949 onder de Amerikaanse president Harry S. Truman in gebruik genomen als testterrein voor de lancering van raketten. De locatie was daar (ondanks het hoge risico op orkanen) ideaal voor doordat ze dicht bij de evenaar ligt en bovendien de mogelijkheid bood om testraketten in de richting van de Atlantische Oceaan te lanceren. Na de oprichting van de NASA in 1958 werd het gebied als belangrijkste NASA-lanceerbasis in gebruik genomen. Met de start van het maanprogramma nam de activiteit flink toe en werd het oppervlak in de loop der tijd uitgebreid. Kort na de aanslag op president John F. Kennedy werd het complex officieel hernoemd tot John F. Kennedy Space Center.

De spaceshuttles werden gelanceerd vanaf platforms LC-39A en LC-39B. Ongeveer zes kilometer van deze platforms ligt het Vehicle Assembly Building. In dit enorme gebouw - waar de Empire State Building viermaal in past - werden de shuttles geassembleerd en vervolgens op het voertuig gehesen dat ze naar het platform transporteerde. Acht kilometer verderop ligt de KSC Industrial Area waar alle ondersteunende faciliteiten en het hoofdkwartier zich bevinden.

Bezoekers[bewerken]

Het Kennedy Space Center is een belangrijke toeristische trekpleister voor de staat Florida. Op het complex is een bezoekerscentrum waar in diverse tentoonstellingen uitgebreide informatie wordt gegeven over verleden, heden en toekomst van de ruimtevaart. Er is ook een film over de lanceringen. Er zijn diverse winkels met veel informatie.

In de Rocket Garden staan meer dan dertig raketten opgesteld. Hier kan een replica van de spaceshuttle van binnen worden bekeken. Ook ligt er één van de drie nooit gelanceerde Saturnus V-raketten. De Saturn V is de grootste raket die ooit gemaakt is (tweemaal zo lang als de spaceshuttle) en werd gebruikt om mensen op de maan te zetten.

Vanuit het bezoekerscentrum starten ongeveer twee uur durende rondritten langs alle belangrijke locaties van het complex, waaronder het Vehicle Assembly Building, Mission Control, de Astronaut Training Facility en de Observation Gantry vanwaar je een mooi zicht hebt op de lanceerplatforms.

Externe links[bewerken]