Kennisnet

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Beluister

(info)
Het kantoor van Kennisnet

Stichting Kennisnet is innovator, dienstverlener en expert op het gebied van ICT en onderwijs. Kennisnet is gevestigd in Zoetermeer.

De stichting werd in 2001 opgericht door onderwijsorganisaties uit het primair en voortgezet onderwijs en uit het middelbaar beroepsonderwijs. Deze organisaties hadden behoefte aan onafhankelijke expertise en dienstverlening op het gebied van ICT-gebruik in het onderwijs.

Aandachtsgebieden[bewerken]

Kennisnet kent voor het invullen van zijn diensten drie aandachtsgebieden (programmalijnen): organisatie, professionalisering en leermateriaal.[1]

Organisatie[bewerken]

Kennisnet ondersteunt organisaties bij het vormgeven en uitwerken van ict-beleid dat aansluit bij de vraag van het onderwijs. Kennisgebieden zijn onder meer aanwezigheidsregistratie, onderwijslogistiek en studentenregistratie.

Professionalisering[bewerken]

Kennisnet helpt docenten hun ict-vaardigheden te versterken. Dit gebeurt door verschillende netwerken zoals het Kennisnet-ambassadeursnetwerk en de Digischool-community's, maar ook door kennisportals op de Kennisnet-website en via Leraar24 (samen met Kennisnet, Ruud de Moorcentrum (Open Universiteit), SBL en NTR).

Leermateriaal[bewerken]

Kennisnet bevordert het beschikbaar stellen en ontsluiten van digitaal leermateriaal. Eén van de diensten hierin is Entree, een authenticatiesysteem waarmee scholen en docenten toegang kunnen krijgen tot (betaalde) educatieve websites, zoals Teleblik. Een andere dienst is Wikiwijs, waarmee het vinden, delen, ontwikkelen en arrangeren van leermateriaal wordt vereenvoudigd (in samenwerking met de Open Universiteit).

Samenwerking[bewerken]

Organisaties waarmee Kennisnet vaak samenwerkt zijn SURF en SURFnet, NTR, de Open Universiteit/ Ruud de Moorcentrum, Stichting Leerplanontwikkeling (SLO), Stichting Beroepskwaliteit Leraren, het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid en met de PO-, VO- en MBO Raad.

Andere samenwerkingsverbanden[2]:

Zie in dit verband ook Davindi en WikiKids.

Betrokkenheid Wikimedia-projecten[bewerken]

Subsidie voor Stichting Open Progress voor het ontwikkelen van de Ultimate Wiktionary[bewerken]

Kennisnet heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van Wikidata en de Ultimate Wiktionary via Omegawiki[3] van de Stichting Open Progress[4]. De Wikidata-extensie voor de MediaWiki-software maakt het mogelijk om gestructureerde data binnen de Mediawiki-software vast te leggen. De Ultimate Wiktionary is een extensie voor de MediaWiki-software en functioneel een veeltalig vertalingswoordenboek gebaseerd op een relationele database om lexicologische informatie vast te leggen en die toegankelijk te maken vanuit vele talen.

Het koningin Beatrix-jubileumproject[bewerken]

25jaarbeatrix.kennisnet.nl was de pagina voor een Kennisnet-special ter gelegenheid van het 25-jarig jubileum van de troonsbestijging van de Nederlandse koningin. De site werd gelanceerd op 25 april 2005. Op die pagina was de meest recente informatie uit de Nederlandstalige Wikipedia en Wikinews te vinden. Om dit mogelijk te maken is de RSS-technologie voor de Mediawiki-software uitgebreid.

Hosting voor Wikimedia[bewerken]

De Wikimedia servers in Amsterdam

Kennisnet heeft zich ontpopt als een donateur voor de Wikimedia-organisatie. Toen Kennisnet aan leraren vroeg wat ze van Wikipedia vonden, was het antwoord: "kunnen jullie niet wat doen aan de snelheid en de beschikbaarheid". Als gevolg hiervan heeft Kennisnet servers en bandbreedte beschikbaar gesteld aan de Wikimedia Foundation. Deze servers werden op 23 mei 2005 geplaatst bij SARA in Amsterdam (thans Vancis).

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties
Vista-kmixdocked.png
Door op de afspeelknop te klikken kunt u dit artikel beluisteren. Na het opnemen kan het artikel gewijzigd zijn, waardoor de tekst van de opname wellicht verouderd is. Zie verder info over deze opname of download de opname direct. (Meer info over gesproken Wikipedia)