Kennisvlucht

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Kennisvlucht, vaak ook aangeduid met de Engelse term braindrain (vrij vertaald: het weglopen van hersenen) is het fenomeen waarbij hoog opgeleide personen na hun opleiding uit een land vertrekken om elders een baan te zoeken. Dit kan emigratie zijn, maar ook een ander langdurig vertrek. De reden hiervan kan bijvoorbeeld zijn dat salaris of opleidingsmogelijkheden in een ander land beter zijn, of dat de onderzoeksfaciliteiten beter zijn. Ook sociale aspecten zoals veiligheid, aanzien, stabiliteit en ontplooiingsmogelijkheden spelen een rol, vooral bij migratie uit ontwikkelingslanden.

Een onderzoek van eind 2005 toonde aan dat ook binnen één land het verschijnsel kan optreden. Zo bleek in Vlaanderen een braindrain op te treden vanuit de provincies Limburg en West-Vlaanderen naar de andere provincies.

Een ander voorbeeld zijn de duizenden veelal hoogopgeleide Surinamers die tussen 1975 en 1980 naar Nederland vertrokken om daar te gaan studeren en werken.

Tegenwoordig hebben overheden vaak programma's om afgestudeerden aan te trekken en te behouden, zoals het stageprogramma van de Nederlandse overheid.[bron?]

Zie ook[bewerken]