Kepler-22b

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Kepler-22b
Een diagram van het Kepler-22-stelsel, vergeleken met ons zonnestelsel.
Een diagram van het Kepler-22-stelsel, vergeleken met ons zonnestelsel.
Ontdekt door Kepler Space Observatory
Periode (P) 289,9 dagen [1]
Waarnemingsgegevens
Rechte klimming 19u15m52.2s
Declinatie +47° 53' 4,2"
Portaal  Portaalicoon   Astronomie
Opvatting van artiesten over Kepler-22b

Kepler-22b is een exoplaneet rond de ster Kepler-22 op 600[2] lichtjaar afstand van de Aarde. Het is de eerst ontdekte exoplaneet die in de bewoonbare zone (de z.g. goldilocks zone) ligt, wat betekent dat de planeet niet te dicht bij de ster draait en niet te ver, en daardoor in principe geschikt zou kunnen zijn voor leven zoals op Aarde.

De vondst werd op 5 december 2011 bevestigd door NASA's Kepler Space Telescope.[3]

De diameter van de planeet is ongeveer 2,4 maal die van de Aarde en de planeet draait in 289,9 dagen om haar ster, Kepler-22, een ster met spectraalklasse G. De baan van de planeet is daarmee zo'n 25% kleiner dan die van de Aarde, wat wordt gecompenseerd doordat de ster minder helder is dan de Zon. Dit resulteert in een oppervlaktetemperatuur zonder atmosfeer van ongeveer -11°C, wat door middel van een broeikaseffect kan oplopen tot ongeveer 22°C.

De dichtheid en samenstelling van de planeet zijn vooralsnog onbekend. Als de dichtheid van de planeet gelijk is aan die van de Aarde, zou dat een gewicht van 13,4 aardmassa's opleveren en een zwaartekracht aan de oppervlakte van 2,4g.

Zie ook[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties