Keppel Gate

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Keppel Gate ligt langs het oostelijk deel van het circuit halverwege tussen Ramsey en Douglas

Keppel Gate (vroeger: "Kippal's Gate") is een markant punt in de Snaefell Mountain Course, het circuit waarop de Isle of Man TT en de Manx Grand Prix worden verreden. Het ligt bij de 34e mijlpaal van het circuit in de A18, nabij de civil parish Onchan.

Keppel Gate maakte ook al deel uit van de Highroads Course en de Four Inch Course, waarop tussen 1904 en 1911 de Gordon Bennett Trial en de Tourist Trophy voor auto's werden verreden. Het woord "Keppel" of "Kippal" stamt waarschijnlijk van het Scandinavische woord "Kappafjall" (Kampioen der Helden berg). De naam heeft waarschijnlijk betrekking op de nabijgelegen Slieau Meayll of Slieau Ree bergen. De A18 werd halverwege de 19e eeuw aangelegd. Daarvoor moesten een aantal schaapspoorten worden gebouwd, zoals het "East Mountain Gate", het "Beinn-y-Phott Gate" en Keppel Gate. Foto's uit de jaren twintig en-dertig tonen schaapspoorten bij Kate's Cottage en Keppel Gate. Toen er een onderkomen ("shelter") voor de marshalls gebouwd moest worden, werd een paal van de originele poort in het ontwerp opgenomen.

Keppel Gate is waarschijnlijk ooit verplaatst. Foto's uit 1910 tonen de schaapspoort vast aan de cottage "The Keppel". Daar was een natuurlijke versmalling omdat het huis tegenover een hoog talud lag.

Voorvallen bij Keppel Gate[bewerken]

  • 1920: Tijdens de training voor de Junior TT crashte T.H. Haddock (AJS) bij Keppel Gate. Cyril Williams had tijdens de Junior TT een voorsprong van 20 minuten opgebouwd toen hij bij Keppel Gate versnellingsbakproblemen kreeg. Hij rolde en duwde zijn AJS de laatste vijf mijlen naar de finish, maar hield 9 minuten en 50 seconden over.
  • 1950: De Engelsman Thomas A. Westfield was de 30e rijder die omkwam op de Mountain Course. Hij viel op 30 mei bij Keppel Gate met zijn Triumph 500 tijdens de training van de Senior TT.
  • 2009: Een deel van het talud aan de zuidkant bij Keppel Gate werd verwijderd om een uitloopstrook te maken na een crash van Cameron Donald in de trainingen. Cameron Donald kon niet in de wedstrijd starten vanwege een schouderluxatie. Tussen de races door kreeg de marshall John McBride een ongeluk op dezelfde plaats, waardoor hij een aantal verwondingen opliep.
  • 2010: Tijdens de avondtraining liep Chris Bradshaw een schouderblessure op na een val bij Keppel Gate.
Bronnen, noten en/of referenties