Keytar

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken


Keytar
Lady Gaga bespeelt een keytar
Lady Gaga bespeelt een keytar
Classificatie
Bereik
[[Bestand:

</gallery>|140px|Bereik]]

Gerelateerde instrumenten
keyboard, synthesizer
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Een keytar is een relatief licht soort keyboard of synthesizer die om de nek wordt gedragen op een manier die veel lijkt op het dragen van een gitaar. De benaming is een portmanteau van de woorden keyboard (Engels voor "toetsenbord") en guitar (Engels voor "gitaar").

Het instrument werd ontwikkeld door Steve Masakowski en geïntroduceerd in 1980 als de Moog Liberation. Enkele bekende keytars zijn de Zen Riffer (zoals gebruikt door Dream Theater-toetsenist Jordan Rudess) en de Roland AX-Synth.

Een guiboard (tevens een portmanteau van keyboard en guitar) is een variatie op een keytar waarbij het keyboard verbonden is aan een gitaar, zodat een dubbelneks instrument ontstaat. Hiervoor wordt meestal een reisgitaar gebruikt, die klein van afmeting en licht van gewicht zijn.

Een G U I B O A R D is een double-neck instrument, vervaardigd uit een combinatie van (meestal) een kleine, lichte reisgitaar met een eveneens zeer licht en klein Midi-Keyboard. Zeer veel voorkomend is een midi-keyboard uit de 70-er jaren van Commodore de MK-10 of de veel recentere uit 2013, de Icon-Ikey-Pro. De Achterhoekse singer-songwriter en Guiboard-bouwer Ton Vincent treedt al jaren op met een Guiboard. Hij heeft er inmiddels een vijftiental vervaardigd en is op podia vaak te zien op een Guiboard Antvin Marpro of de Ozarcom, resp. combinaties van een Martin Backpacker Reisgitaar met een Icon Ikeypro Midi keyboard en de combinatie van een Ozark Travelguitar met een MK-10 Midi Keyboard.