Kiekendieven

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Kiekendieven
Blauwe kiekendief (Circus cyaneus)
Blauwe kiekendief (Circus cyaneus)
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Accipitriformes
Familie: Accipitridae
Onderfamilie
Circinae
Geslachten
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vogels

Kiekendieven zijn roofvogels van de onderfamilie Circinae die bij de echte roofvogels (stootvogels) (Accipitridae of havikachtigen) behoren. Wereldwijd zijn er dertien soorten Kiekendieven die samen het geslacht (genus) Circus vormen binnen de onderfamilie Circinae. De Kiekendieven onderscheiden zich onder andere van de andere (dag)roofvogels, doordat het bijna allemaal grondbroedvogels zijn, met andere woorden ze maken geen nest in bomen, maar op de grond. In Nederland en België komen drie soorten als broedvogel voor: de blauwe kiekendief, de bruine kiekendief en de grauwe kiekendief. De geslachtsnaam Circus verwijst naar de cirkelvormige bewegingen die het mannetje en vrouwtje uitvoeren tijdens hun baltsvlucht.

Geslacht Circus[bewerken]

Uitgestorven[bewerken]

Verder zijn nog een aantal soorten die in het Nederlands wel Kiekendief worden genoemd, echter niet tot het geslacht Circus behoren, maar toch tot de onderfamilie van Circinae worden gerekend:

Geslacht Polyboroides[bewerken]

Geslacht Geranospiza[bewerken]

Trivia[bewerken]

De bruine kiekendief is het symbool van de Nederlandse provincie Flevoland, waar diverse soorten kiekendieven voorkomen. [1]


Bronnen, noten en/of referenties