Killeany

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Geplaatst:
12-09-2014

Genomineerd   Deze pagina is genomineerd voor verwijdering

Ten minste een van de mensen die meewerken aan Wikipedia, vindt dat deze pagina in deze vorm niet binnen de Wikipedia-encyclopedie past. De pagina is daarom aangedragen op de beoordelingslijst.

De reden die hiervoor is opgegeven, luidt: een echte februari, allerlei losse eindjes die niets met elkaar te maken hebben in een eigen lemma, klopt weinig van

Na plaatsing op de beoordelingslijst blijft dit artikel twee weken staan, zodat eventuele bezwaren ingebracht kunnen worden. Als je het artikel zodanig kunt verbeteren dat daarmee de redenen voor verwijdering komen te vervallen, aarzel dan vooral niet en verbeter het! Vergeet niet om dit op de genoemde lijst te vermelden.

Pas als het artikel dusdanig is verbeterd en aangepast dat het wel binnen Wikipedia past, kan deze melding verwijderd worden. Geef dit aan op de lijst door het toevoegen van de reden. (/)

De abdij van Killeany was een grote kloosternederzetting op de Ierse Aran Islands. In de 5de eeuw werd Inishmore door koning Aengus van Cashel geschonken aan de heilige Enda, die er verschillende kloosters en kerken oprichtte, waarvan de belangrijkste naar hem genoemd werd, Kill-Enda, thans Killeany. Het eiland werd spoedig bekend omwille van zijn groot aantal heilige mannen en de faam van Enda was zo groot dat hij nog t tijdens zijn leven bezocht werd door de HH. Kyran en Brendan. Het wordt nog steeds Arran der Heiligen genoemd., In 546 kwamen de koningen van Munster en Connaught overeen dat de eilanden onafhankelijk zouden blijven. In 1081 werd Inishmore door de Denen verwoest. De sept van Mac Tiege O'Brien waren een tijdje de tijdelijke heersers over de eilanden. Maar de eilanden werden alweer geplunderd en gebrand door John D'Arcy, Lord-Justice van Ierland, die in 1334 het eiland bestookte met een vloot van 56 schepen.