Killer's Kiss

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Killer's Kiss
Regie Stanley Kubrick
Producent Stanley Kubrick
Morris Bousel
Scenario Stanley Kubrick
Howard Sackler
Hoofdrollen Frank Silvera
Irene Kane
Jamie Smith
Muziek Gerald Fried
Montage Stanley Kubrick
Cinematografie Stanley Kubrick
Distributie United Artists
Première 28 september 1955
Genre Film noir
Speelduur 67 minuten
Taal Engels
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Budget $ 75.000,-
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film
Film noir

Killer's Kiss is een Amerikaanse film noir uit 1955 van de Amerikaanse regisseur Stanley Kubrick, Kubrick, die ook deels het scenario schreef, verzorgde zelfstandig het camerawerk en de montage. Het was Kubricks tweede speelfilm na Fear and Desire uit 1953. Deze productie zou leiden naar een aanbod om The Killing te regisseren voor MGM.

Verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

Voor de 29-jarige professionele bokser Davey Gordon nadert het einde van zijn sportcarrière. Hij bereidt zich voor op een gevecht tegen Kid Rodriguez. Hij laat als hij zijn huis verlaat zijn oog vallen op danseres Gloria Price, die wordt opgehaald door haar baas Vincent Rapallo. Gordon hoort haar 's avonds thuis schreeuwen omdat Rapallo haar probeert aan te randen. Hij haast zich naar haar toe, maar Rapallo is al verdwenen. Hij blijft om haar te beschermen, maar Rapallo is een maffiabaas die geen nee accepteert en in Gordon niet meer ziet dan een hindernis die hij uit de weg moet ruimen om zijn zin te krijgen.

Rolverdeling[bewerken | brontekst bewerken]

Acteur Personage
Frank Silvera Vincent Rapallo
Irene Kane Gloria Price
Jamie Smith Davy Gordon
Mike Dana Gangster
Jerry Jarret Albert

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

Kubrick nam de gehele film op in de buurt van zijn eigen huis, op echt bestaande locaties in de New Yorkse wijk The Bronx. Hij financierde de productie deels van zijn eigen geld dat hij verdiende aan Fear and Desire, en deels met behulp van vrienden en familie, in totaal voor $75.000.[1]

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

  • Kubrick introduceert in Killer's Kis een stijlfiguur die later werd nagedaan in verscheidene andere films. In een van de laatste scenes zien we Rapallo die Gorden aan het achtervolgen is en probeert hem te vermoorden. Ze komen uit in een ruimte die is volgestopt met etalagepoppen. Rapallo pakt daar een bijl op waarmee hij Gordon probeert te vermoorden. Een soortgelijke scene is later opnieuw te zien in onder meer The Shining, de poppen tegen een zwarte achtergrond zien we terug in A Clockwork Orange.
  • De scene met de etalagepoppen duurde twee weken om te filmen en er werd voor een bedrag van $15.000 aan etalagepoppen stukgemaakt.[1]

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]

  1. a b (en) Alison Castle (ed.), The Stanley Kubrick Archives. Taschen, p. 71. ISBN 978-3-8365-5582-1.