King Sunny Adé

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

King Sunny Adé, eigenlijk Sunday Adeniyi (Ondo, 1946) is één van de populairste artiesten van de Nigeriaanse juju-muziek. Met zijn band, His African Beats, werd King Sunny Adé een internationale ster in Afrika midden jaren '80, terwijl hij ondertussen ook door diverse tours meer en meer aandacht kreeg in de Verenigde Staten en Europa.

Afkomstig uit een Nigeriaanse koninklijke familie in Oshgobo, verliet Adé de lagere school om zijn carrière te beginnen bij de Moses Olaiya's Federal Rhythm Dandies. Hij verliet deze groep in 1967 om zelf The Green Spots te vormen. Hij richtte een platenlabel op in 1974. Het eerste album dat hij hierop uitbracht was Juju music. Adé kreeg een groter publiek, toen Mango Records, een onderdeel van Island Records zijn platen begon uit te brengen. Hij werd al snel de Afrikaanse Bob Marley genoemd en kreeg grote concerten in de VS.

Tegen het eind van de jaren '80 werden zijn successen en platenverkopen minder, hoewel hij in Afrika populair bleef. Het album Odu uit 1998, een verzameling traditionele Yoruba liedjes, werd genomineerd voor een Grammy Award. Hij werd ook één van de machtigste personen uit Nigeria. Hij leidde vele bedrijven en diverse industrieën. Hij richtte ook een non-profit organisatie op (King Sunny Ade Foundation) en werkt met de Musical Copyright Society of Nigeria.

Discografie[bewerken]

Albums[bewerken]

Album met eventuele hitnotering(en)
in de Nederlandse Album Top 100
Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
Hoogste
positie
Aantal
weken
Opmerkingen
Juju music 1982 4-9-1982 44 3
Odu 1998