Kiritimati

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Zie het artikel Voor het Kersteiland in de Indische Oceaan, zie Christmaseiland.
NASA foto van Kiritimati, genomen vanaf het ISS.
locatie van Kirimati

Kiritimati (ook Christmaseiland of Kersteiland genoemd) is een atol dat gelegen is in de centrale Grote Oceaan in de noordelijke Line-eilanden. Het atol is onderdeel van de Republiek van Kiribati. Het eiland is het grootste atol ter wereld: 642 vierkante kilometer. Kiritimati beslaat ruim 70% van de totale oppervlakte van de archipel, die bestaat uit 33 atollen. De grootste gemeenschap op het eiland is London.

Kiritimati heeft een doorsnede van ongeveer 150 kilometer.

Geschiedenis[bewerken]

Kiritimati werd op 24 december 1777 door Kapitein James Cook ontdekt. Kiritimati is de Kiribatische verbastering van 'Christmas'. Kiribatisch is de enige taal die op het eiland wordt gesproken.

Geografie[bewerken]

Er zijn momenteel vier dorpen op het eiland:

Rangschikking Dorp Bevolking (census 2005)
1 London 1829
2 Tabwakea 1881
3 Banana (Banana Wells) 1170
4 Poland 235
5 Paris (ruïne) -
Kiritimati 5115

Natuur[bewerken]

Op het eiland is de Christmas-Islandkarekiet (Acrocephalus aequinoctialis) te vinden. Deze vogel is endemisch en komt dus nergens anders voor.

Trivia[bewerken]

  • Door de ligging op de aarde (vlak ten westen van de internationale datumgrens, die hier helemaal rond Kiribati buigt zodat er binnen datzelfde land geen tijdsverschil van 24 uur is) wordt op Kiritimati als eerste ter wereld Nieuwjaar gevierd. De dagwisseling vindt er namelijk plaats om 11:00 uur CET.[1]
Bronnen, noten en/of referenties
  1. Kiritimati verwelkomt nu al jaar 2011 deredactie.be, 31 december 2010