Klaasstraat (Venlo)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Klaasstraat
Klaasstraat rond 1900, gezien vanaf de Parade
Geografische informatie
Locatie       Venlo
Begin Vleesstraat
Eind Parade
Lengte 0,2 km
Algemene informatie
Aangelegd in vroege 14e eeuw
Genoemd naar Sint-Nicolaaskerk
Naam sinds late 14e eeuw
Bestrating klinkers
Geen toegang auto's

De Klaasstraat, tot in de 16e eeuw ook wel Jaarmarktstraat geheten,[1], is een straat in het Kloosterkwartier in de binnenstad van de Nederlandse plaats Venlo.

Locatie[bewerken | brontekst bewerken]

De straat loopt in oostelijke richting van de Vleesstraat, tot aan de Parade.

Herkomst van de naam[bewerken | brontekst bewerken]

De straat is vernoemd naar de Sint-Nicolaaskerk, die tot in de Tweede Wereldoorlog aan de straat heeft gelegen.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De Klaasstraat is vermoedelijk aangelegd in de eerste helft van de 14e eeuw. Tot die tijd was het een onverharde straat die tot de bouw van de Sint-Nicolaaskerk de naam Jaarmarktstraat had. het gebied ten zuiden van de straat en ten oosten van de Vleesstraat werd in de middeleeuwen gebruikt voor jaarmarkten. De naam Jaarmarktstraat bleef wel tot in de 16e eeuw bij de bevolking in gebruik.[1]

Volgens historici gaf het schippersgilde in 1344 de opdracht tot het bouwen van de kerk. In 1399 ging het bezit van de kerk over op de Kruisheren.[2] Aan de achterzijde van de kerk, aan de Begijnengang tot aan de Gasthuisstraat, stichtten zij rond 1400 het Kruisherenklooster. Ook stichtten zij aan de Gasthuisstraat het Sint-Jorisgasthuis, waarnaar de huidige Sint-Joriskerk nog verwijst. In 1396 werd de straat al Sinter Claesstraat genoemd.[3]

De Klaasstraat vanuit de Parade gezien

In 1797 vertrokken de Kruisheren uit Venlo, nadat hun bezittingen door de Fransen werden geconfisqueerd. Na hun vertrek werden de gebouwen als pakhuis of magazijn gebruikt. In 1859 werd het klooster afgebroken, maar de kerk bleef nog bestaan. De authentieke poort, die toegang verschafte tot de kerk, is bewaard gebleven en fungeert thans als toegangspoort van het tot wooncomplex veranderde Sint-Martinusklooster.

Op de hoek met de Begijnengang bevond zich lange tijd een van de vele stadspompen. Alle pompen werden rond 1900 afgebroken. Aan het begin van de Franse tijd, van 1794 tot 1797, was er een postkantoor gevestigd in het huidige gemeentelijke monument Klaasstraat 64.

Huidige situatie[bewerken | brontekst bewerken]

Tijdens de Tweede Wereldoorlog is een groot deel van de binnenstad gebombardeerd. Ook de panden in de Klaasstraat hebben veel schade geleden of zijn geheel verwoest. De Sint-Nicolaaskerk is een van die verwoeste panden, en ligt niet meer in deze straat. De straat kenmerkt zich thans als winkelstraat.

Monumenten[bewerken | brontekst bewerken]

De straat kent een vijftal gemeentelijke monumenten. Deze zijn:

  • Klaasstraat 34/36
  • Klaasstraat 37
  • Klaasstraat 39
  • Klaasstraat 62
  • Klaasstraat 64

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]