Klapsigaar

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Een klapsigaar is een feestartikel dat te koop is bij feestwinkels. De sigaar ontploft na het aansteken, met een bedoeld komisch effect: een practical joke. De klapsigaar is overigens vaker te zien in humoristische fictie, zoals tekenfilms, slapstick en stripverhalen, dan hij in het echt wordt aangetroffen. Het slachtoffer heeft dan na de ontploffing steevast een zwartgeblakerd gezicht.

In de jaren vijftig en zestig speelde de Amerikaanse CIA met de gedachte Fidel Castro om het leven te brengen, waarbij het verbergen van een dodelijke klapsigaar tussen zijn voorraad sigaren een van de ideeën zou zijn geweest.[1][2][3] Volgens de Saturday Evening Post van 4 november 1967 zou een CIA-agent in 1965 tijdens Castro's bezoek aan de Verenigde Naties in New York een politie-inspecteur benaderd hebben met het plan Castro een dergelijke sigaar te laten roken.[4]

Bronnen, noten en/of referenties
  1. (en) 638 ways to kill Castro, The Guardian, 3 augustus 2006.
  2. (en) Castro: Profile of the great survivor, BBC, 19 februari 2008.
  3. Malcolm Chandler & John Wright, Modern World History, Oxford: Heinemann Education Publishers, 2001, p. 282.
  4. (en) U.S. Agency Planned to Blow Off Castro's Head, voorpagina van The Lethbridge Herald van 19 oktober 1967 in het Newspaper Archive.