Klein-Brabant (België)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Gemeentes van de streek Klein-Brabant.

Klein-Brabant is een geografische streek in Vlaanderen die zich uitstrekt langs de Schelde en de Rupel in de stedendriehoek die wordt gevormd door Antwerpen, Brussel en Gent. Klein-Brabant is een substreek van Zandig Vlaanderen.

De benaming Klein-Brabant stond vroeger in brede, economische zin voor de streek aan de rand van Binnen-Vlaanderen, in het zuidwesten van de provincie Antwerpen, het noordwesten van Vlaams-Brabant en het oosten van Oost-Vlaanderen, meer bepaald het gebied tussen de Schelde te Baasrode en de Zenne; van de Rupel te Boom tot de lijn die Aalst en de Dender met Vilvoorde verbindt.

Nu worden vooral de gemeentes Bornem, Puurs en Sint-Amands bedoeld. Deze gemeenten hebben zich op toeristisch vlak gegroepeerd en vormen zo samen het werkgebied van de V.V.V. Klein-Brabant-Scheldeland. De drie gemeenten hebben ook hun gemeenschappelijke politiewerking met de passende naam Politiezone Klein-Brabant toebedeeld.

De streek kreeg grote aandacht tijdens en na de uitzending van de één reeks Stille Waters, maar ook de jaarlijkse Dodentocht en de Schelde Internationale Muziekstroom-route dragen bij tot de uitstraling van de streek.

Bronnen, noten en/of referenties