Kleine geelkuifkaketoe

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Kleine geelkuifkaketoe
IUCN-status: Kritiek[1] (2013)
Yellow-crested Cockatoo.jpg
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Psittaciformes (Papegaaiachtigen)
Familie: Cacatuidae (Kaketoes)
Onderfamilie: Cacatuinae
Geslacht: Cacatua
Soort
Cacatua sulphurea
(Gmelin, 1788)
Cacatua sulphurea range map.png
Afbeeldingen Kleine geelkuifkaketoe op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Kleine geelkuifkaketoe op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vogels

De kleine geelkuifkaketoe (Cacatua sulphurea) is een vogel uit de orde der papegaaiachtigen en de familie der kaketoes.

Uiterlijk[bewerken]

De kleine geelkuifkaketoe wordt tussen de 33 tot 35 cm groot. Het verenkleed is overwegend wit. Opvallend is de geel getinte oorvlek en de gele kuif. De kuif is lang en wanneer ingeklapt buigt het uiteinde naar boven toe. De onderzijde van de vleugels en staart zijn eveneens geel van kleur. De grote en krachtige snavel is grauw-zwart gekleurd. De iris is bruinzwart en de oogring wit van kleur. Eenvoudig te verwarren met de Grote geelkuifkaketoe welke groter is en voorkomt op Australië

Voedsel[bewerken]

Het dieet van de kleine geelkuifkaketoe is voornamelijk vegetarisch. Het menu bestaat uit zaden, bessen, vruchten, noten, kruiden aangevuld met larven en insecten.

Voortplanting[bewerken]

De kaketoe heeft zijn nest in boomholtes. Het vrouwtje legt meestal 2 soms 3 ovale witte eieren. Na een broedtijd van 28 dagen komen de jongen uit. Na ongeveer 75 dagen verlaten de jongen het nest. Beide ouders broeden de eieren uit en verzorgen de jongen.

Leefgebied[bewerken]

Het oorspronkelijke verspreidingsgebied van de kleine geelkuifkaketoe ligt op de Soenda-eilanden en op Sulawesi in Indonesië. De vogels is uitgezet in Hongkong waar nu een populatie van enkele honderden vogels voor komt. Deze kaketoe geeft de voorkeur aan bosrijke en gecultiveerde gebieden.

Ondersoorten[bewerken]

Van de vogel zijn 4 ondersoorten bekend.

Status[bewerken]

De kleine geelkuifkaketoe wordt ernstig met uitsterven bedreigd. De populatie is drastisch afgenomen als gevolg van de illegale maar levendige vogelhandel in Indonesië. De huidige populatie wordt geschat op minder dan 10.000. De vogel is opgenomen in Bijlage I van CITES.

Afbeeldingen[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties