Kleine trap

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Kleine trap
IUCN-status: Gevoelig[1] (2012)
Tetrax male 1.JPG
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Otidiformes
Familie: Otidae (Trappen)
Geslacht: Tetrax
Soort
Tetrax tetrax
(Linnaeus, 1758)
Kleine trap op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vogels

De kleine trap (Tetrax tetrax) is een vogel uit de familie van de trappen (Otidae) die voorkomt op steppen, extensieve landbouwgronden en braakliggende terreinen op het Iberisch Schiereiland, Frankrijk, Italië, Sardinië, de Balkan, Marokko en van Midden-Azië tot het Altajgebergte. Omdat hij gecultiveerde gebieden mijdt, is zijn aantal de laatste decennia sterk afgenomen. In Nederland is de kleine trap een zeer zeldzame gast.

Kenmerken[bewerken]

De kleine trap wordt 40-45 centimeter[2] en weegt ongeveer 900 gram. Het mannetje in broedkleed heeft een grijze kop, een zwart-witte halstekening, een witte buik en een bruin getekende rug. Bij het vrouwtje, de jongen en het mannetje in winterkleed ontbreekt de zwart-witte halstekening. Het vrouwtjes is sterker getekend dan het mannetje in winterkleed en eerstgenoemde is daardoor donkerder. Kleine trappen vliegen snel, waarbij de vleugels een fluitend geluid maken.

Balts en broeden[bewerken]

Het mannetje zet tijdens de balts in mei of juni zijn 'kraag' van halsveren op en spreidt zijn staart. Tevens laat hij zijn vleugels naar beneden hangen en klappert tegelijkertijd met zijn vleugels. Verder springt hij klapwiekend in de lucht. Er wordt een nest, dat bestaat uit een spaarzaam beklede kuil op de grond, gemaakt en er worden 2-4 bruingroene eieren gelegd die in 20-21 dagen door het vrouwtje worden uitgebroed. Het mannetje bewaakt het nest. Nadat de jongen uit het ei zijn gekomen, verlaten ze onmiddellijk het nest.

Voedsel[bewerken]

Kleine trappen voeden zich hoofdzakelijk met bladeren van steppeplanten; hiernaast eten ze knoppen, zaden, sprinkhanen, kevers en andere ongewervelden.

Verspreiding en leefgebied[bewerken]

Deze soort komt voor van zuidwestelijk Europa en noordwestelijk Afrika tot centraal Azië .

Bronnen, noten en/of referenties
  1. (en) Kleine trap op de IUCN Red List of Threatened Species.
  2. Charlotte Uhlenbroek (2008) - Animal Life, Tirion Uitgevers BV, Baarn. ISBN 978-90-5210-774-5