Academie voor Theater en Dans

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Kleinkunstacademie (Amsterdam))
Academie voor Theater en Dans
Academie voor Theater en Dans
Algemeen
Afkorting ATD
Locatie Amsterdam, Nederland
Opgericht 1968
Type Toneelschool
Voorzitter college van bestuur Bert Verveld
Algemeen directeur Anthony Heidweiller
Studenten 580
Staf 210
Lid van Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten
Website https://www.atd.ahk.nl/
Portaal  Portaalicoon   Onderwijs

De Academie voor Theater en Dans (ATD), voorheen de Theaterschool, is een opleidingsinstituut op hbo-niveau. De academie verzorgt twaalf bachelor-, drie masteropleidingen, één associate degree en één vooropleiding op het brede gebied van theater en dans. Alle opleidingen zijn op hoog niveau verbonden met een beroepspraktijk, zowel nationaal als internationaal. Studenten worden opgeleid tot acteur, theatermaker, mimespeler/ -maker, danser, choreograaf, theater- of dansdocent, en tot regisseur, scenograaf, technisch ontwerper, inspiciënt, productieleider en creative producer.

De Academie voor Theater en Dans maakt deel uit van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten (AHK) samen met de Breitner Academie, het Conservatorium van Amsterdam, de Nederlandse Filmacademie, de Reinwardt Academie en de Academie van Bouwkunst. De Academie voor Theater en Dans is gevestigd aan de Jodenbreestraat 3 in Amsterdam.

Alle opleidingen aan de ATD zijn door het ministerie van OC&W geaccrediteerd. Studenten kunnen hierdoor een studielening aanvragen als ze definitief tot een opleiding zijn toegelaten.[1]

Geschiedenis[2][bewerken | brontekst bewerken]

De Theaterschool is opgericht door Jan Kassies in 1968 en is ontstaan uit een samenwerkingsverband van Amsterdamse theater- en dansscholen: de Toneelschool (opgericht in 1874), de Academie voor Kleinkunst (1960), de Mime Opleiding (1962), de Nel Roos Balletacademie, Scapino Dansacademie (1951), de Moderne Dans Opleiding, onder leiding van Pauline de Groot en Koert Stuyf, later de SNDO/ School voor Nieuwe Dansontwikkeling (1975) en de verschillende docentenopleidingen, o.a. Dansexpressie en Docent Dramatische Vorming/ Regie.

In 1988 werd de Theaterschool als nieuwe faculteit onderdeel van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten.

Sinds 1 september 2016 is de naam Theaterschool vervangen voor Academie voor Theater en Dans.

Amsterdamse Toneelschool&Kleinkunstacademie (BA)[bewerken | brontekst bewerken]

De Amsterdamse Toneelschool&Kleinkunstacademie (ATKA) is in januari 2001 ontstaan uit een fusie tussen de Amsterdamse Toneelschool (opgericht in 1874) en de Akademie voor Kleinkunst (opgericht in 1960).

De Amsterdamse Toneelschool werd in 1874 opgericht door het Nederlands Toneelverbond. De eerste directeur was J.H. Rennefeld. In 1968 ontstond onder aanvoering van de toenmalige Toneelschooldirecteur Jan Kassies de Theaterschool, een samenwerkingsverband van een aantal Amsterdamse theater- en dansscholen, waaronder de Toneelschool, de Akademie voor Kleinkunst, de Scapino Dansacademie en de Nel Roos Academie voor ballet. Rond 1958 werd de Werkgroep Nederlands Cabaret opgericht en startte er tevens een opleiding onder de naam "De Cabaretschool". Initiatiefnemer was Bob Bouber, telg uit een beroemde toneelfamilie. In 1960 werd de naam van de opleiding officieel gewijzigd in ‘Stichting Akademie voor Kleinkunst’. In 1963 namen Johan Verdoner en Jo Gütlich het roer van Bouber over.

In 1968 trad de Akademie voor Kleinkunst toe tot de Theaterschool.

De ATKA is een door het ministerie van OC&W gesubsidieerde, vierjarige bacheloropleiding in het kunstvakonderwijs (hbo). Studenten worden opgeleid tot acteur voor klassiek en modern repertoiretoneel, voor muziek- en kleinkunsttheater, voor film en televisie en performer van eigen drama tot cabaret.[3]

In 2015 kwam de opleiding landelijk negatief in het nieuws vanwege enkele vermeende leraar-studentrelaties.[4]

Bekende alumni[bewerken | brontekst bewerken]

Enkele alumni van de vroegere Toneelschool, de vroegere Akademie voor Kleinkunst en de huidige Amsterdamse Toneelschool&Kleinkunstacademie zijn:

Lijst van (voormalig) directeuren[2][bewerken | brontekst bewerken]

  • Anthony Heidweiller, vanaf 15 augustus 2021[5]
  • Marjo van Schaik (ad interim), 1 februari 2020, 14 augustus 2021[6]
  • Jan Zoet, 1 april 2013 – 31 maart 2020[7]
  • Herma Hofmeijer (ad interim), 1 april 2011 – 1 juli 2012
  • Leontien Wiering, 31 juli 2010 – 31 maart 2011
  • André Veltkamp
  • Marieke Stenvers & André Veltkamp
  • Ben Hurkmans
  • Paul Sonke & Rob Weber
  • Paul Sonke & Wim Meeuwissen
  • Paul Sonke
  • Jan Kassies (oprichter)

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Academie voor Theater en Dans van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.