Knack (tijdschrift)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Knack
Genre Nieuws
Frequentie Wekelijks
Oplage 118 359[1] (2010)
Lezersbereik 596 300[2] (2009)
Formaat 267 x 202 mm
Eerste editie 1971
Land(en) Vlag van België België
Regio(s) Vlag Vlaams Gewest Vlaanderen
Vlag Brussels Hoofdstedelijk Gewest Brussel
Taal Nederlands
Hoofdredacteur Jörgen Oosterwaal
Uitgeverij(en) Roularta Media Group
Andere versie(s) Weekend knack
Focus Knack
Knack Extra
T'chin
Website
Portaal  Portaalicoon   Media

Knack is een Nederlandstalig Belgisch actualiteitenmagazine, opinietijdschrift en weekblad.

Ontstaansgeschiedenis[bewerken]

Het eerste nummer verscheen in 1971, aanvankelijk als de Belgische tegenhanger van TIME Magazine en Newsweek, Der Spiegel, L'Express, Elsevier, Businessweek en Sports Illustrated en andere internationale nieuwstijdschriften. Doordat er voorheen in België geen concurrentie bestond op dit vlak, wist Knack al gauw een gat in de markt te vullen. Roularta (stichter Willy De Nolf en later zoon Rik De Nolf) brachten in datzelfde decennium kort na elkaar bladen als Trends en Voetbalmagazine uit. Voor de Waalse markt brachten ze de Franse versie van Knack uit: Le Vif/L'Express en ook Trends/Tendances en Sport Foot Magazine.

Dankzij de visie van Frans Verleyen wist het blad een vaste waarde te worden in de Vlaamse bladenmarkt. Tegenwoordig wordt het ook wekelijks uitgegeven met andere bladen als extra informatie:

  • Weekend Knack, een blad rond lifestyle, mode, interieur, reizen en gastronomie
  • Focus Knack, een televisiegids die verder informatie biedt over film, theater, muziek en televisie
  • De abonnees ontvangen daarbovenop elke maand MO*, een tijdschrift met een globale visie en een bijzondere aandacht voor de ontwikkelingslanden.

Bij het weekblad hoort ook een Knack-club, die verschillende voordelen voor de leden inhoudt. Ook biedt Knack verschillende extra producten, waaronder boeken, cd's en dvd's, aan zijn lezers aan.

Knack bereikt met een netto betaalde oplage van bijna 121.780 exemplaren (waarvan 100.000 abonnees en de rest losse verkoop) 679.000 lezers (bron: CIM). Daarmee kan het blad als belangrijkste nieuwstijdschrift in Vlaanderen beschouwd worden.

Hoofdredacteurs[bewerken]

Na het terugtreden van Hubert Van Humbeeck nam Rik Van Cauwelaert in 2002 de functie op van directeur-hoofdredacteur. Hubert Van Humbeeck leidde vanaf 1983 de Knack-redactie, eerst als hoofdredacteur, later als opvolger van Frans Verleyen, in de functie van directeur.

Tussen 1 januari 2006 en juli 2011 was Karl Van den Broeck hoofdredacteur van Knack. Van den Broeck was voorheen chef nieuws en chef cultuur bij De Morgen. Rik Van Cauwelaert bleef directeur. Van den Broeck werd in juli 2011 onverwachts en om onbekende redenen ontslagen en vertrok weer richting De Morgen. Ook werd er een vernieuwingsoperatie aangekondigd. Rik Van Cauwelaert werd "directeur strategie" voor de redacties van de tijdschriften van de Roularta Media Group in België. Trends-hoofdredacteur Johan Van Overtveldt werd in september 2011 ook hoofdredacteur van Knack.[3]

Op 15 oktober 2012 werd Jörgen Oosterwaal hoofdredacteur. Directeur strategie Rik Van Cauwelaert en columnist Koen Meulenaere hadden bezwaren tegen het te linkse profiel van Oosterwaal, dat de onafhankelijkheid van het blad volgens hen zou in het gedrang brengen.[bron?] Ze namen beiden ontslag.

Gewezen en huidige Knack-journalisten[bewerken]

Overleden[bewerken]

Voormalig[bewerken]

Actueel[bewerken]

Bekende Knack-illustratoren[bewerken]

Weetjes[bewerken]

Knack Extra[bewerken]

Op 26 juni 2009 bracht Knack een nieuwe uitgave op de markt: Knack Extra. Dit zijn tijdschriften waarvan elk nummer een eigen onderwerp heeft. De nummering begint per jaargang opnieuw.

Nr. Titel Datum van uitgave
1 De Zalige Zomer van 69 26 juni 2009
2 Michael Jackson en andere onsterfelijke iconen van de popcultuur
3 De heilige Damiaan
4 De jaren 30. Gejaagd door de wanhoop
10 Een decennium tussen angst en hoop (De wereld na 9/11) 18 december 2009
1 België in documenten 22 januari 2010
2 James Ensor 5 februari 2010
3 De grote economische enquête 12 februari 2010
4 50 jaar de pil 5 maart 2010
5 De EU, 60 jaar na de Schumanverklaring 19 maart 2010
6 Vastgoed in Vlaanderen 9 april 2010
7 Santiago de Compostela 23 april 2010
8 Congo 50 jaar onafhankelijk 7 mei 2010
9 Knack Zomert 28 mei 2010

T'chin[bewerken]

Sinds 12 mei 2010 krijgen Knack-abonnees ook het gezondheidsmagazine T'chin, dat vier keer per jaar verschijnt. Het blad geeft tips voor een gezond leven en een goede bescherming tegen verschillende ongezonde factoren, zoals roken of overdaad aan zonlicht. De naam verwijst onder meer naar het geluid van het tegen elkaar stoten van de drinkbekers in de middeleeuwen als teken van vertrouwen, maar daarnaast wil tsin tsin in het Kantonees ook 'hallo' zeggen.

Externe link[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties