Knikkende klaverzuring

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Knikkende klaverzuring
Oxalis-pes-caprae0016.jpg
Taxonomische indeling
Rijk: Plantae (Planten)
Stam: Embryophyta (Landplanten)
Klasse: Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade: Bedektzadigen
Clade: 'nieuwe' Tweezaadlobbigen
Clade: Fabiden
Orde: Oxalidales
Familie: Oxalidaceae (Klaverzuringfamilie)
Geslacht: Oxalis (Klaverzuring)
soort
Oxalis pes-caprae
L. (1753)
Oxalis pes-caprae leaf.JPG
Portaal  Portaalicoon   Biologie

De knikkende klaverzuring (Oxalis pes-caprae) is een plant uit de klaverzuringfamilie (Oxalidaceae). Het is een overblijvende, 5-15 cm hoge, rozetvormende plant met onderaardse broedknolletjes aan een brokkelige wortel. De bladeren zijn klaverbladachtig, langgesteeld en staan met twintig stuks in een rozet. De deelblaadjes zijn omgekeerd-hartvormig en diep ingesneden.

De plant bloeit van december tot mei. De bloemen groeien met zes tot twaalf stuks in bloemschermen. De bloemkroon is trechtervormig. De vijf kroonbladeren zijn 1,5–2 cm lang en citroengeel. In het midden van de bloem steken de stijl en de meeldraden uit. Er bestaan drie vormen van de soort. Een vorm kan zich niet geslachtelijk vermeerderen door bevruchting met zijn eigen vorm. Als in een bepaald gebied maar een vorm voorkomt is alleen vegetatieve vermeerdering door middel van broedknolletjes mogelijk. De doosvruchten worden dan niet gevormd.

De knikkende klaverzuring komt van nature voor in Zuid-Afrika. In het Middellandse Zeegebied, West-Europa en de Canarische Eilanden is een van de drie vormen ingeburgerd. Hij komt daar voor in olijfboombosschages, wijngaarden en schaduwrijke bossen.