Knooppunt Euvelgunne

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Knooppunt Euvelgunne
Knooppunt Euvelgunne (Groningen)
Knooppunt Euvelgunne
Knooppunt Euvelgunne
Kenmerken
Wegen N7E22 × N46
Land Vlag van Nederland Nederland
Plaats Groningen
Type knooppunt Trompetknooppunt
Ligging 53° 13′ NB, 6° 37′ OL
Knooppunt Euvelgunne
Portaal  Portaalicoon   Verkeer & Vervoer

Het Knooppunt Euvelgunne (nabij het bedrijventerrein Driebond in Groningen) is het Nederlandse verkeersknooppunt voor de aansluiting van de dubbelbaansautoweg N7 en de dubbelbaansautoweg N46, ter vervanging van de huidige afritconstructie in het Europaplein tussen de Groninger oostelijke en zuidelijke ringweg.

Het knooppunt, in de vorm van een scheve trompetaansluiting, is aangelegd als onderdeel van het Euvelgunnetracé. Het knooppunt en het tracé zijn vernoemd naar de voormalige buurtschap Euvelgunne. Door het knooppunt ontstaat een doorgaande verbinding zonder verkeerslichten op het traject van de A7 naar de oostelijke ringweg, waarbij ook het Europaplein wordt ontlast.

Het knooppunt is in de ringweg (van Europaplein naar Ringweg Oost v.v.) geopend op 15 december 2008.[1] De tak vanuit de A7 (vanuit Duitsland richting zowel Europaplein als Ringweg Oost en v.v.) is op 1 februari 2009 geopend. Hiermee is het voormalige tracé over de Gideonbrug nu officieel een stadsautoweg met een maximale snelheid van 70 km/h.

   Aansluitende wegen   
        N46RING
richting
Eemshaven / Delfzijl / Bedum 
      
           
 N7E22RING
richting
Groningen / Assen / Drachten / Leeuwarden / Amsterdam 
  
           
        N7E22 (A7)
richting
Hoogezand / Bad Nieuweschans / Oldenburg (D)