Knot of Stone

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Knot of Stone: the day that changed South Africa’s history is een roman van Nicolaas Vergunst, die in 2011 is verschenen in het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten.

Beschrijving[bewerken]

Knot of Stone: the day that changed South Africa’s history (Knoop van Steen: de dag die Zuid-Afrika’s geschiedenis voorgoed heeft veranderd) gaat over de dood van Dom Francisco de Almeida, de onderkoning van Portugees-India. Deze werd in 1510 vermoord op het strand van het latere Kaapstad, toen hij op de terugweg was naar Lissabon. Zijn gewelddadige dood is altijd toegeschreven aan de lokale Khoikhoi. Vergunst komt tot een andere conclusie, waarbij hij zich baseert op nieuwe bronnen, methoden en begrippen.

De hoofdpersonen van Knot of Stone, de Nederlandse historicus Sonja Haas en de Zuid-Afrikaanse archeoloog Jason Tomas, proberen de waarheid te achterhalen als een eeuwenoud skelet aan de voet van Tafelberg wordt gevonden. Hun zoektocht leidt naar Europa langs oude graftombes, afgelegen sanctuariums, heilige bronnen, middeleeuwse kloosters en zeldzame museumobjecten. Langzamerhand slagen zij erin het verleden en hun eigen identiteit te reconstrueren.

De auteur waagt zich buiten de gebaande paden van de geschiedenis met een gedurfde en unieke interpretatie van historische gebeurtenissen, waarbij eigen onderzoek en legendes met elkaar worden verweven en de diverse historische figuren tegen hun karmische achtergrond worden geplaatst. Knot of Stone richt zich vooral op de lezers die de boeken van o.a. Umberto Eco en Dan Brown weten te waarderen.

Boekrecensies[bewerken]

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]