Kobarid

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Kobarid
Gemeente in Slovenië Vlag van Slovenië
Karte Kobarid si.png
Situering
Historische regio Primorska
Statistische regio Goriška
Bestuurseenheid Tolmin
Algemeen
Oppervlakte 192,7 km²
Inwoners (2009) 4190
Burgemeester Darja Hauptman (SDS)
Overig
Postcode 5222
Website http://www.kobarid.si
Portaal  Portaalicoon   Zuidoost-Europa

Kobarid (Duits: Karfreit; Italiaans: Caporetto) is een gemeente in de regio Goriška niet ver van Bovec in het noordwesten van Slovenië. Verder naar het oosten ligt Tolmin.

Het telde tijdens de volkstelling in 2002 4472 inwoners. Het telt 33 woonkernen, waaronder de volgende plaatsen: Breginj, Drežnica, Kobarid, Livek, Trnovo, Vrsno en de Krn.

In 1917 slaagden de Oostenrijkers erin de eerste Blitzkrieg te doorbreken, en lukte het de Italianen terug te dringen tot de Piave. De slag bij Caporetto (of slag bij Karfreit) was een veldslag aan het Italiaans front tijdens de Eerste Wereldoorlog. De slag vond plaats van 24 oktober tot 9 november 1917 en werd uitgevochten tussen het Koninkrijk Italië en Oostenrijk-Hongarije en het Duitse Keizerrijk.

Bezienswaardigheden[bewerken]

Kobarid is een stadje aan de rivier de Soča. Die stroomt in Kobarid wat langzamer, waardoor er veel kanovaarders komen.

Aan Gregorčičeva 10 is een museum over de Eerste Wereldoorlog, met een diavoorstelling. Op een portret in het trappenhuis staat Ernest Hemingway. Hij was vrijwilliger bij de Italiaanse EHBO aan het Isonzofront, waar het Italiaanse leger in 1917 een zware nederlaag leed tegen de Duits-Oostenrijkse alliantie.

Bij de kerk is een monument voor gevallen Italiaanse soldaten, Italijanska kostnica.

Bekende personen[bewerken]

In Kobarid was jarenlang de kapelaan-dichter Simon Gregorčič werkzaam. Hij moedigde zijn jonge plaatsgenoot Josip Pagliaruzzi in diens dichtwerk aan. Josip Pagliaruzzi, die als opvolger van Anton Aškerc geldt, is op de begraafplaats van Kobarid bijgezet. In het dorp Breginj is de politicus Jožef Školč geboren. In Kobarid is de schrijver en priester Ivan Stres.

Plaatsen in de gemeente[bewerken]

Avsa, Borjana, Breginj, Drežnica, Drežniške Ravne, Homec, Idrsko, Jevšček, Jezerca, Kobarid, Koseč, Kred, Krn, Ladra, Libušnje, Livek, Livške Ravne, Logje, Magozd, Mlinsko, Perati, Podbela, Potoki, Robidišče, Robič, Sedlo, Smast, Stanovišče, Staro selo, Sužid, Svino, Trnovo ob Soči, Vrsno.

Externe links[bewerken]

De Soča bij Kobarid