Koelschip

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Ruim van een koelschip

Een koelschip vervoert lading in ruimen waarin de temperatuur kunstmatig laag wordt gehouden. De temperatuur kan zelfs ver onder nul gehouden worden om bijvoorbeeld vlees of vis diepgevroren te vervoeren. Koelschepen vervoeren meestal levensmiddelen zoals fruit, vlees en vis.

Vriesgoed wordt vervoerd op -20 °C, gekoelde producten tussen 0 °C en + 13.3 °C afhankelijk van het product. Koelschepen zijn meestal wit om de warmte van de zon te reflecteren.

Koelschepen kunnen worden verdeeld in koelschepen en vriesschepen. Gewoonlijk kunnen beide koelen en vriezen. Het verschil zit in de afmetingen en snelheid. Schepen die worden gebruikt voor gekoeld vervoer zijn groter (> 100 meter) en sneller (> 20 kn). Deze hogere snelheid is nodig om het bederf van de gekoelde lading (meestal fruit) zo veel mogelijk te beperken.

Veel koelschepen zijn ontworpen voor de bananenvaart vanuit Latijns-Amerika of West-Afrika. Bij een maximumsnelheid van rond de 20 zeemijl per uur is het nog juist mogelijk de bananen binnen veertien dagen naar West-Europa te vervoeren en ze daar 'nog groen' te lossen. Bij een lagere snelheid zou het percentage gele bananen (oninteressant voor de markt) bij lossing te hoog worden.

Schepen voor vriezen zijn kleiner en langzamer.

Daarnaast varen koelschepen sneller dan andere vrachtschepen, meestal varen ze zo'n twintig knopen.